Economia

La recessió no toca fons

L'FMI revisa a la baixa les previsions per a Espanya i anuncia un descens del PIB de l'1,5% pel 2013

De Guindos insisteix en “la llum al final del túnel” a finals d'any

L'Estat pateix
el retrocés més intens d'entre els socis europeus

L'optimisme amb què el Fons Monetari Internacional (FMI) afronta l'arribada del 2013 no té en compte les previsions sobre l'Estat espanyol, on, malgrat la lleugera recuperació de l'economia global, la recessió no hi ha tocat fons. Segons les dades actualitzades de l'informe sobre les perspectives de l'economia mundial, presentades ahir, la recessió espanyola s'agreujarà aquest 2013, amb una caiguda del PIB de fins a l'1,5%.

Així doncs, les previsions de l'FMI situen una vegada més l'Estat a la cua de la recuperació econòmica entre les principals economies del món, ja que patirà una recessió molt per damunt de la mitjana del Vell Continent. L'economia de la Unió Europea es contraurà, de mitjana, un 0,2% respecte al 2012, amb països com ara França o Itàlia notant una lleugera millora aquest any en comparació amb l'anterior. La situació és pitjor si es compara amb l'economia global, que creixerà un 3,5% aquest any. Les previsions per a l'Estat són, alhora, menys optimistes que mesos enrere.

Quan l'octubre del 2012 l'FMI va presentar el seu informe sobre la perspectiva mundial, els responsables de l'ens van preveure una caiguda de l'economia espanyola de l'1,4%, una dècima menys que en les dades actualitzades ahir. Alhora, cal tenir en compte que l'Estat va concloure el 2012 amb una recessió de l'1,4% –segons el Banc d'Espanya, de l'1,3%–, de manera que l'economia, en lloc de millorar aquest 2013, continuarà pendent avall. L'FMI també ha revisat a la baixa les dades del 2014, any en què l'Estat sortiria de la recessió amb un ascens del PIB del 0,8%, dues dècimes menys del que havia previst l'ens internacional l'octubre del 2012.

Tot plegat, ben lluny dels “senyals esperançadors” que ven l'executiu de Madrid, que de cara al 2013 ha previst una recessió del 0,5%, xifra tres cops inferior a la pronosticada per l'FMI i per Brussel·les, que el novembre passat també va augurar una caiguda de l'economia espanyola de l'1,5%. Quan se li va preguntar, en la roda de premsa de presentació de l'informe, si els ajustos fiscals aprovats a Itàlia han provocat efectes adversos, l'economista en cap de l'FMI, Olivier Blanchard, va afirmar que “no quedava altra opció”, en un judici que també va aplicar a l'Estat espanyol.

El govern presidit per Mariano Rajoy, però, continua aliè a les previsions internacionals. De fet, el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, considera que existeixen “signes de llum al final del túnel” i assegura que l'economia espanyola notarà un cert creixement el darrer trimestre del 2013. En una entrevista publicada al diari alemany Die Welt, De Guindos afirma que les reformes aplicades pel govern espanyol “donaran fruits, malgrat ser doloroses a curt termini”. “La consolidació fiscal crea especial confiança. Quan els mercats perceben que les finances públiques són sostenibles, es crea confiança”, hi afegeix el titular espanyol d'Economia. Ara com ara, però, el relatiu optimisme de l'executiu de Madrid contrasta amb les previsions a la baixa tant de l'ens internacional com de Brussel·les. El que és segur és que cal esperar un any per començar a veure alguna dada positiva.

25,1
per cent
és l'índex d'atur a l'Estat espanyol el 2013, una dada que l'FMI ja havia previst l'octubre passat.
0,2
per cent
és el que preveu l'FMI que baixi el producte interior brut (PIB) de la Unió Europea, aquest 2013.
3,5
per cent
creixerà l'economia global de mitjana, segons les últimes previsions anunciades per l'FMI.
2
anys
seguits estarà l'economia espanyola en recessió i no tornarà a créixer lleugerament fins al 2014.

Optimisme i cautela previsora

“Es respira optimisme. Cautelós, però optimisme.” Amb aquestes paraules va obrir l'economista en cap del Fons Monetari Internacional (FMI), Olivier Blanchard, la roda de premsa de presentació de l'informe sobre les perspectives mundials. L'ens recorda que fa un any l'economia global feia front a dos riscos: l'abisme fiscal als EUA i la possibilitat que els tallafocs de la Unió Europea no fossin suficients per frenar la crisi. Avui, segons l'FMI, aquests riscos s'han superat. Els EUA van aprovar mesures per evitar les retallades automàtiques massives de l'administració i el Congrés treballa per suspendre el límit del deute i donar més marge de maniobra al govern. Alhora, la UE ha sabut convèncer els mercats i es mostra compromesa amb l'euro, segons l'FMI. “Amb tot, encara no s'ha girat full i queden reptes per superar”, va alertar Blanchard.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.