Economia

Màxima pressió europea a Rajoy perquè creï ocupació

Rehn exigeix a De Guindos que afini la reforma laboral amb l'objectiu de reduir les alarmants xifres de l'atur

El ministre suggereix que, si la UE afluixa, l'Estat acceptarà relaxar l'objectiu de dèficit territorial

La recepta dels actors internacionals per intentar que l'economia espanyola remunti la crisi sempre ha estat la mateixa: reforma sobre reforma. I sense oferir cap marge per a la relaxació d'aquesta agenda, és cert que cada cop sorgeixen més veus que assenyalen que Mariano Rajoy sembla haver errat en l'aplicació de la medecina distribuïda des de Brussel·les. En la seva visita d'ahir a Madrid la diagnosi del comissari d'Afers Econòmics de la Comissió Europea (CE), Olli Rehn, no podia ser més precisa: l'executiu del PP ha d'afinar més quant a la reforma laboral perquè al més aviat possible comenci a crear ocupació. Les xifres de l'atur són alarmants, segons va admetre el comissari en una intervenció davant la Confederació Europea de Sindicats (CES). És per això que més tard ho va traduir en una petició explícita al ministre d'Economia, Luis de Guindos, perquè engegui polítiques dirigides a fer que els aturats trobin feina o es plantegin noves fórmules per a la seva formació. I De Guindos li va garantir que faran “l'imprescindible”.

Rehn va traslladar el mateix missatge al ministre que el cap de setmana passat Angela Merkel va enviar a Mariano Rajoy, després que la cancellera lamentés públicament l'elevat índex d'atur juvenil. Això sí, la pressió perquè es creïn llocs de treball en cap cas ha anat acompanyada ni tan sols d'una insinuació perquè s'aturi el degoteig de retallades. “No hi ha marge per a la complaença” i els ajustaments hauran de continuar, segons va concloure Rehn el mateix dia que els experts de la troica aterraven a Madrid per vigilar el destí del rescat de la banca espanyola i, sobretot, per vetllar, tal com va reclamar el mateix Rehn, perquè el crèdit arribi a les pimes.

De Guindos va acceptar les directrius del finlandès però, igual que el president espanyol amb Merkel, també va implorar al comissari una mica d'oxigen per no asfixiar més les opcions de creixement. Així, aprofitant la petita escletxa que va obrir Rehn en el sentit de revisar els objectius de dèficit, el ministre es va comprometre a relaxar l'objectiu de dèficit dels territoris si la UE rebaixa finalment el del conjunt de l'Estat.

S'enfonsa la firma d'hipoteques

La formalització d'hipoteques es va reduir a Catalunya d'un 40,5% interanual al novembre, fins a tan sols 2.498 operacions, que també van representar un salt a la baixa del 19,3% respecte al mes anterior. Segons l'INE, en el conjunt de l'Estat el descens en la firma d'hipoteques va ser del 31,6% interanual i del 14,4% mensual i va sumar 31 mesos consecutius a la baixa. El tipus mitjà va ser del 4,42%, un 1,8% menys que fa un any. Al Principat, el volum global del capital prestat va ser també sensiblement inferior al de dotze mesos enrere, d'un 40,9%, fins als 280,7 milions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.