Economia

L'energia eòlica esdevé la primera font d'electricitat a Espanya en un trimestre

La renovable per excel·lència desplaça de novembre a gener la nuclear, líder el 2012

Eoliccat demana al govern popular un gir en la planificació del sector

L'energia eòlica va esdevenir per primer cop la primera font d'electricitat d'Espanya durant un trimestre complet, el que va de l'1 de novembre de 2011 al 31 de gener d'aquest any. Segons l'Asociación Empresarial Eólica (AEE), basant-se en dades de Red Eléctrica de España (REE), durant aquest període es van generar 16.410 gigawatts hora (GWh), un 36% més que en el mateix període de l'any anterior. Aquesta producció, segons els càlculs de l'AEE, és suficient per abastir el 26% de la demanda elèctrica peninsular en un trimestre.

Des de Catalunya, Jaume Morrón, gerent d'Eoliccat, destacava dos rècords més que s'han batut aquests dies. “A més del rècord del trimestre, que va fer que l'eòlica se situés al davant de la primera font de generació el 2012, la nuclear, fins al dilluns 28 de gener, l'energia eòlica va ser la primera font de generació elèctrica a la península durant disset dies consecutius. A més, per primera vegada en la seva història, l'eòlica va superar al gener els 6.000 GWh de producció elèctrica, o 6 terawatts hora (TWh). Concretament, es va arribar als 6.329 GWh, generació suficient per cobrir el consum elèctric mensual de les 2.100.000 llars d'Espanya amb una potència contractada inferior a 10 kW, que és com dir la totalitat”, explicava Morrón.

En el conjunt del 2012, la generació eòlica va arribar als 48.156 GWh, un 14,3% més que l'any anterior. Tanmateix, a Catalunya, segons Morrón, “queda molt per fer, perquè respecte a la potència eòlica instal·lada a Espanya, només tenim el 4,5%”.

Canvi d'estratègia

Per l'AEE, aquestes xifres rècord demostren que l'eòlica és una realitat a l'Estat i per això reclamen un full de ruta. La seva mancança, unida a la moratòria que hi ha sobre les noves instal·lacions, ha provocat tancament de fàbriques, acomiadaments i que les empreses es qüestionin romandre a l'Estat.

En aquest sentit, Morrón denunciava la paràlisi total del sector: “Per una banda, se suprimeixen les primes a les renovables i, per l'altra, se subvenciona el carbó per generar electricitat”, exclamava Morrón. Des d'Eoliccat es demana al govern espanyol un gir de 180 graus en la planificació elèctrica de l'Estat, en la línia de la resta de països europeus.

Totes les llars catalanes, abastides el 2020

“L'any passat, Catalunya va ser el territori que més potència eòlica va sumar a la xarxa, però encara tenim molt camí per recórrer”, indicava Jaume Morrón. El govern català, segons el gerent d'Eoliccat, està “molt sensibilitzat, i la seva posició està clarament expressada en el pla de l'energia i canvi climàtic 2012-2020, aprovat l'octubre del 2012.” El pla incorpora els objectius 20-20-20 de la UE: fer créixer l'eficiència energètica un 20,2%, incrementar la penetració de les renovables en la combinació energètica un 20,1% i reduir les emissions de CO2 en un 25,3%. “Si el pla s'acompleix, la producció elèctrica a Catalunya passarà del 2,16% actual al 20,8% el 2010. Això vol dir que la generació eòlica equivaldrà al consum elèctric anual actual de totes les llars catalanes.” El pla preveu 5.000 MWh de generació eòlica, mentre que ara se'n fan 1.200 MWh. “Nosaltres firmem el pla a cegues”, deia Morrón.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.