Economia

ADA COLAU,

PORTAVEU DE LA PLATAFORMA D'AFECTATS PER LA HIPOTECA (PAH)

“Davant la comissió vaig ser massa prudent”

“De fet, vaig quedar curta perquè hauria pogut parlar directament d'organització criminal i mafiosa”

“Potser matisaria que el qualificatiu de criminal anava dirigit als responsables d'aquesta situació”

“Continuo amb ganes de llançar la sabata”

Observant la vida real
Ada Colau és tota energia quan defensa el dret a un habitatge digne. Filòsofa de formació i amb coneixement jurídics, és mare d'un fill de dos anys i treballa a l'Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals, entitat sense ànim de lucre, amb seu a Barcelona, on la lluita és diària.
Milers d'afectats s'han reconegut en les meves paraules i subscriuen el que fa, organitza i diu la PAH

Ada Colau és la cara i la veu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i, des d'ahir, una de les persones més sol·licitades per la premsa. Ningú fins ara, en els cinc anys de crisi, s'havia atrevit –potser perquè tampoc hi ha hagut gaires oportunitats– a dir, cara a cara, “criminal” al secretari general de l'Associació Espanyola de la Banca (AEB), Javier Rodríguez Pellitero, a qui fa responsable que moltes persones hagin perdut l'habitatge i inclús s'hagin tret la vida per això.

La seva compareixença de dimarts passat davant la comissió d'economia del Congrés ha estat sonada.
La veritat és que des de llavors he estat molt ocupada i gairebé no he tingut temps de llegir res, però em sembla trist que s'agafi tant l'anècdota i no la realitat del que està succeint.
Se'n desdiu, d'haver qualificat de criminal el secretari general de l'AEB?
No em desdic de res perquè els banquers han fet un munt d'activitats delictives que han enfonsat el país.
El president de la comissió, Santiago Lanzuela, li va demanar que retirés les seves paraules, per “ofensives”.
A mi el que em va ofendre és el que vaig sentir dir allà dins. I no vaig retirar res. De fet, vaig ser prudent i vaig quedar curta davant la comissió perquè hauria pogut parlar directament d'organització criminal i mafiosa. L'únic que matisaria és que el qualificatiu no anava dirigit només a Pellitero, sinó a tots els responsables que ens han dut a aquesta situació.
Les seves paraules han provocat reaccions de tota mena.
No m'he pogut informar gaire del que ha passat amb posterioritat a la compareixença, però el que sí que he vist és que he rebut milers de missatges de mòbil, al Facebook, al Twitter... d'afectats que s'han reconegut en les meves paraules i que subscriuen tot el que fem i el que organitzem i diem des de la plataforma.
El president de l'Associació Hipotecària Espanyola (AHE), Santos González, va defensar ahir mateix que la llei hipotecària espanyola està “a l'alçada dels millors mercats europeus” i que les solucions al problema del desnonament han de ser conjunturals. Què en pensa?
Doncs penso que és increïble que tota aquesta gent segueixi en els seus càrrecs. Això que ha dit és una barbaritat, és una vergonya. Què hem d'esperar d'ells?
No n'esperen res?
No esperem res dels que són tractats com a experts i formen part del conflicte. Només esperen treure'n el màxim de benefici per repartir-ho entre ells i els seus socis. A nosaltres, en canvi, ens criden l'atenció si aixequem la veu. S'haurien de trobar mecanismes per investigar el que han fet, haurien d'assumir que han actuat com a estafadors i demanar-los responsabilitats.
Quin és el pas següent?
Hem esgotat totes les vies, tenim més d'un milió de signatures demanant la dació en pagament. Dimarts vinent es votarà la iniciativa legislativa popular (ILP) al Congrés i farem responsables els diputats que no hi donin el seu suport.
Com ho tenen pensat fer?
Serà una acció progressiva, però informarem per on es mouen, on esmorzen, on se'ls pot trobar, perquè tothom ho sàpiga.
Encara té ganes de llançar la sabata al cap d'algú?
Evidentment!

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.