Economia

empreses

Els empresaris gironins convocaran bancs i caixes

El GIG critica que els bancs els obliguen a hipotecar patrimoni personal si volen aconseguir crèdits

La ràtio de morositat entre empreses pujarà 4 punts aquest any, fins a l'11%

El Grup Impuls per Girona (GIG) –format per les tres cambres de comerç, les dues patronals i el Fòrum Carlemany– convocarà en breu els representants de les entitats financeres per intentar obrir l'aixeta del crèdit. Segons van explicar ahir en una roda de premsa després d'una reunió, hi ha bons projectes d'empreses gironines, especialment d'algunes que es voldrien obrir a l'exterior, que estan aturats perquè els promotors haurien d'hipotecar bona part del seu patrimoni personal per aconseguir el finançament necessari. En aquest sentit, critiquen que no hi ha cobertura de risc per part de les entitats de caució. “Veiem atònits com des del Banc Central Europeu es vessen diners damunt els bancs i no n'hi ha per reactivar les empreses”, va afirmar el president de la patronal Pimec Girona, Iñaki Frade. Per això es convocarà aquesta reunió en què “la voluntat és intentar trobar possibles solucions”, indica el president de la FOEG, Ernest Plana.

Morositat

Els empresaris també van denunciar que la ràtio de morositat entre empreses el 2012 va ser del 7% i aquest any arribarà a l'11%, una xifra que suposa un increment de 4 punts. Segons van destacar, l'enquesta a petites i mitjanes empreses demostra que el termini de cobrament entre empreses és de 93 dies, mentre que la llei marca 75 dies, i que el termini de pagament de les vendes al sector públic per part de les empreses és de 141 dies, quan la llei marca 40 dies. A aquestes dades, s'hi ha d'afegir que el 65,4% de les empreses han signat acords en què els compradors exigien terminis de pagament superiors a 75 dies, contravenint a la llei en un contracte, i que al 64% de les empreses els van baixar de mitjana les vendes un 10,5% durant el 2012. Segons van destacar també, el 80% de les empreses coneixen la llei de la morositat.

Devolució de l'IVA

Finalment, també van denunciar que la devolució de l'IVA a les empreses es retarda més de quatre mesos i que aquesta situació origina un greu perjudici a la petita i mitjana empresa. “Això no és admissible, perquè a conseqüència d'aquest retard en les devolucions moltes empreses poden veure's immerses en problemes financers”, subratlla el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé.

La Cambra de Comerç de Girona l'any passat ja va enviar una carta a l'Agència Tributària en què reclamava que es complissin els terminis en la devolució de l'impost. A finals de gener, n'han enviat una altra. De moment, encara no han rebut resposta.

LA FRASE

Veiem atònits com des del BCE es vessen diners damunt els bancs i no n'hi ha per reactivar empreses
Iñaki Frade
president de pimec girona

LA XIFRA

11
per cent de morositat
entre empreses és el percentatge previst per al 2013, quan el 2012 va ser del 7%.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.