Economia

Caixa Bank vol reduir la plantilla en tres mil persones

La integració de Banca Cívica i Banc de València obliga el grup a retallar un 9% el nombre d'empleats

Obre un període de negociacions amb sindicats que es podria allargar fins a l'abril

La direcció de recursos humans de Caixa Bank va anunciar ahir al conjunt de sindicats amb representació a l'entitat financera la seva intenció de reduir la plantilla en tres mil persones, una xifra que representa poc més d'un 9% dels 32.600 col·laboradors que té el grup actualment. “L'objectiu és analitzar totes les fórmules possibles i acordar les millors mesures per ajustar la plantilla a les necessitats del negoci”, va informar ahir a través d'un comunicat l'entitat, que reconeix que les negociacions podrien perllongar-se fins a final de l'abril que ve.

Caixa Bank considera que, després de la integració de Banca Cívica i la pròxima de Banc de València, es fa necessari un pla de reestructuració de personal per “adaptar-se a l'entorn actual i millorar l'eficiència dels recursos”. La plantilla de Caixa Bank ha augmentat en 5.632 persones en l'últim any arran de la integració de Banca Cívica i encara ho farà en 800 més a partir del segon trimestre un cop tanqui la fusió amb Banc de València.

De fet, el president del grup financer, Isidre Fainé, ja va anunciar fa tres setmanes, en la presentació dels resultats de l'entitat, que calia un ajust de personal per les perspectives de negoci minvants, encara que va subratllar el seu desig d'arribar a un acord amb els sindicats.

“No acceptarem cap sortida forçosa”, va avançar ahir Joan Sierra, secretari general de CCOO a Caixa Bank, la central amb una més gran representació a l'entitat. Sierra va advocar per un pla allargat en el temps que permeti prejubilacions, així com un pla de baixes incentivades atractiu que faciliti la sortida de personal. En tot cas, va reconèixer que la clau de tot plegat serà el termini que Caixa Bank fixi per tancar aquesta reestructuració. “S'haurà d'allargar un mínim de tres anys per fer-ho amb un cert ordre i tranquil·litat”, va afirmar Sierra en declaracions a El Punt Avui.

CCOO va recordar ahir que Caixa Bank disposa d'un pla permanent de prejubilacions a partir dels 58 anys i que, aquest any, uns 750 col·laboradors compliran aquest requisit. Dilatar el pla fins al 2015, reduir l'edat a partir de la qual els empleats poden acollir-s'hi i, finalment, dissenyar un pla de baixes incentivades són les diverses fórmules que, a partir de dijous que ve, els sindicats començaran a negociar amb els representants de l'entitat.

LA XIFRA

32.600
empleats té ara Caixa Bank, després de guanyar-ne 5.632 en l'últim any per la fusió amb Banca Cívica.

La reestructuració BBVA-Unnim, l'exemple a seguir

La reestructuració efectuada pel BBVA a Unnim podria servir com a exemple a Caixa Bank. El banc presidit per Francisco González va obtenir Unnim en una subhasta pública en el primer trimestre de l'any passat per, tot seguit, posar en marxa una reestructuració amb l'objectiu de valorar l'operació. En línies generals, el BBVA va pactar amb els treballadors de les antigues caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu unes prejubilacions a partir dels 53 anys amb el 75% del salari. En el cas de les baixes incentivades, va oferir 35 dies per any treballat amb un límit de 30 mensualitats.

El Banco Santander és un altre dels grans que els mesos vinents també haurà d'afrontar una reestructuració. De fet, l'entitat presidida per Emilio Botín ja ha anunciat que la integració de la seva filial Banesto comportarà el tancament de 700 oficines de la xarxa, a més de l'eliminació dels seus serveis centrals, i donarà lloc a un grup financer amb 31.531 treballadors. Els analistes ja han indicat que unes 3.000 persones hauran d'abandonar l'entitat, una xifra que el Santander ha evitat concretar, encara que sí que ha subratllat que no hi haurà mesures traumàtiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.