Economia

tantxtant

Endeutament del futur estat català

Un dels aspectes econòmics del procés sobiranista més interessants és el de quin seria el nivell d'endeutament que tindria el futur estat català. És obvi que el deute que té la Generalitat continuaria com a deute de l'estat català independent. Aquest deute és en el dia d'avui d'uns 45.000 milions d'euros. Però l'element clau a considerar és quina part del deute públic de l'Estat espanyol hauria d'assumir el futur estat català.

El primer punt que s'ha de tenir clar és que, actualment, els catalans ja estem pagant una part del deute de l'Estat espanyol amb els nostres impostos. Segons dades del darrer butlletí estadístic del Banc d'Espanya, el deute total de l'administració central de l'Estat i de la Seguretat Social a finals del 2012 va ser de 713.000 milions d'euros. Catalunya representa el 16,0% del total de la població de l'Estat i el 18,8% del PIB espanyol; per tant, si considerem el criteri de la població, a Catalunya li correspondrien 114.000 milions d'euros, i si considerem el criteri del PIB, a Catalunya li correspondrien 134.000 milions d'euros dels 713.000. Per tant, tenint en compte el deute que ja té actualment la Generalitat, el futur estat català podria arribar a tenir entre 159.000 i 179.000 milions d'euros de deute.

En l'escenari més advers, en què el futur estat català assumís una proporció del deute públic espanyol igual al pes relatiu del PIB, tindríem un deute total de 179.000 milions d'euros, cosa que equival al 85,2% del PIB de Catalunya de l'any 2012. Cal tenir en compte que el 2012 França tenia un deute del 89,1% del PIB; el Regne Unit, del 88,7%; el Canadà, del 84,1%, i Alemanya, del 80,5%. Així doncs, fins i tot en el pitjor dels escenaris, el nivell d'endeutament de l'estat català seria absolutament assumible.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.