Economia

Milers de veus clamen contra les retallades i la corrupció

Manifestants convocats per la Cimera Social exigeixen posar fi a les “fracassades polítiques d'austeritat”

Avisen que en els cinc anys de crisi “l'únic que creix” és la desigualtat i l'atur

La indignació sobre els repetits casos de corrupció es va colar ahir entre les reivindicacions socials en les manifestacions celebrades a Catalunya, coincidint amb les protestes convocades a tot Europa com a rebuig a les estrictes polítiques d'austeritat que malmeten l'estat de benestar.

La Cimera Social, que agrupa més de 150 entitats ciutadanes, ahir va tenir una resposta massiva a la convocatòria amb el lema “contra l'atur i la corrupció, ni privatitzacions ni retallades”, que va recórrer el centre de Barcelona, de plaça Catalunya fins a Correus, amb pancartes com “sense el nostre treball no es mou cap engranatge”, “sense drets, sense treball, no tinc res” o “#no em resigno”.

Darrere la pancarta encapçalada pels líders de CCOO, UGT, USOC i la plataforma Prou Retallades, unes 60.000 persones, segons els convocants, 20.000, segons la Guàrdia Urbana, van expressar el malestar per unes polítiques d'austeritat que, segons el manifest unitari, demostren que la Comissió Europea “està enrocada en instruments fracassats contraris als interessos de la ciutadania”. El text, llegit per l'actor Lluís Marco, va destacar el fet que en els cinc anys de crisi “l'únic que creix és la desigualtat, l'atur i els dubtes sobre els dirigents polítics”. En aquest sentit, el secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, va celebrar la presència de polítics a la manifestació –hi eren els líders del PSC, Pere Navarro, i d'ICV, Joan Herrera, i el diputat d'ERC Joan Tardà–, però va advertir: “Com més polítics vinguin, millor, però si vénen no poden votar uns pressupostos que retallin.”

Josep Maria Àlvarez, líder de la UGT a Catalunya, va alertar que “la xacra de la corrupció ens està menjant, mentre Antònia Gil, d'USOC, va fer una crida per continuar la lluita. A Girona, més de 700 persones de totes les edats van participar ahir al migdia –uns 2.500, segons els sindicats, 500 calculats per la policia municipal– en una marxa de protesta molt tranquil·la, encapçalada per una pancarta sostinguda per sindicalistes i activistes socials.

També corrien entre els manifestants sobres força grans en què apareixia Luis Bárcenas com a remitent i diversos dirigents del PP com a receptors de diverses sumes de diners. En un dia primaveral, la manifestació va sortir de la plaça de la Independència i va arribar a la plaça de l'Ajuntament, on van parlar Bartomeu Compte (CCOO), l'educador social Sebas Parra i Dolors Bassa (UGT).

La protesta a la demarcació de Tarragona es va celebrar a Tortosa en solidaritat amb els afectats per l'ERO presentat per Ercros a Flix. A Lleida, la manifestació va recórrer, amb un aire festiu, el centre de la ciutat.

LES FRASES

Com més polítics vinguin millor, però si vénen no poden votar uns pressupostos que retallin
Joan Carles Gallego
secretari general CONC
Aquesta xacra ens està menjant, però cal saber que darrere de cada corrupte hi ha un corruptor
Josep Maria Àlvarez
secretari general UGT Catalunya
Les claus

Els sindicats no aconsegueixen una mobilització massiva

Montse Oliva

La força de les grans centrals sindicals es va diluint a mesura que avança la crisi. Ahir a Madrid, la resposta ciutadana va ser inferior que en altres convocatòries semblants, si bé milers de persones van recórrer el centre de la capital de l'Estat per protestar contra la reforma laboral o contra les retallades en la sanitat, l'educació o la justícia. En aquesta ocasió, però, la corrupció va focalitzar la major part de les protestes: “Més pa, menys xoriços”; “Sobre-corrupció, PP dimissió”; “Màfia és donar suport a Mato, Fabra, Matas i Camps” o bé “Més ocupació i menys corrupció” eren algunes pancartes que s'hi llegien, mentre que l'exigència perquè el govern de Rajoy plegui va ser un clam en alguns moments de la manifestació.

El rei, protagonista

Les banderes republicanes també es van fer força presents i, de fet, un altre dels protagonistes de la marxa va ser el rei i els embolics amb la justícia d'Iñaki Urdangarin. La protesta es va celebrar en un ambient festiu i amb una àmplia representació de sindicats de la funció pública. Les absències més notables van ser les primeres files del PSOE, mentre que per part d'IU va acudir-hi el seu coordinador general, Cayo Lara.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.