Economia

laboral

La taxa d'atur de la població immigrada dobla la de l'autòctona a la demarcació

Segons un estudi de la UdG que analitza el principi del “Treball decent” per als treballadors immigrats es constata que pateixen més la crisi

L'índex d'atur entre la població immigrada a les comarques gironines dobla l'índex de l'atur entre la població autòctona. Dit d'una altra manera: la crisi afecta més intensament els ciutadans estrangers que no pas els gironins. Aquesta és una de les conclusions a les quals arriba el projecte de Recerca del Ministeri d'Economia, El reconeixement del principi de treball decent per als treballadors immigrants, (2012-2014) que dirigeix Ferran Camas, professor de la Universitat de Girona, i en el qual participa un grup de professors tant de la mateixa UdG –majoritàriament– com d'universitats de Bèlgica, l'Estat francès i Eslovènia.

L'estudi, que va començar l'any passat, quan les dades dibuixaven un 23% d'atur a les comarques gironines –la darrera enquesta de l'EPA l'ha pujat fins al 24%–, conclou que l'índex d'atur entre els autòctons és del 14-15%, mentre que entre els de fora de l'Estat aquest és del 30%. Les causes d'això no són només que bona part d'ells treballaven en sectors que primer van patir la crisi –com ara la construcció–, que els costa més remuntar la situació perquè el 88% tenen estudis bàsics o no tenen estudis, sinó que també existeix “certa discriminació en el mercat de treball”, afegeix el professor de la UdG. Per això, no només pateixen més la crisi, sinó que, tal com explica Camas, també tenen “més dificultat per accedir a una feina”. Segons el director del projecte, molts d'aquests immigrats tampoc són conscients dels seus drets i, per tant, no denuncien possibles situacions discriminatòries de què són víctimes.

En l'estudi també es desmenteix l'afirmació que aquest col·lectiu s'emporta més les prestacions d'atur. A nivell català, el 10-11% de les prestacions d'atur són per a població immigrada. On reben més ajudes, explica Camas, és en l'“esglaó més baix”, en la renda activa d'inserció, on un de cada quatre beneficiaris pot ser immigrat. En general, constata que molts immigrats que estan desocupats no reben cap tipus d'ajut econòmic.

Tot i això, en l'estudi es detecta que a Girona hi ha una bossa important d'immigrats en situació irregular, perquè encara hi ha més empadronats que amb autorització de residència. Situació contrària a la de Catalunya, on es detecta que hi ha més estrangers amb autorització de residència que empadronats.

El 21,3% dels empadronats a les comarques gironines són estrangers, i segons dades del 2011, del total de 161.666 persones, 86.596 són homes (el 53,56%), i els 75.070, dones (46,44%).

LA XIFRA

14
o 15 per cent
és la xifra d'atur entre la població immigrada, i un 30% entre la població autòctona.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.