Economia

La borsa es desploma i la prima de risc s'enfila fins als 370 punts després del rescat de Xipre

A l'Estat espanyol, ha passat dels 347 punts bàsics a què va tancar divendres a 370

La situació també incideix en l'augment de la prima de risc de la resta dels països perifèrics europeus

L'Íbex-35 ha obert la jornada d'aquest dilluns amb una caiguda del 2,86%, que ha portat l'índex a situar-se en els 8.372,6 punts, després del rescat de Xipre i el primer corralito a la zona euro, i la prima de risc ha escalat 30 punts, fins a 368 punts, respecte al tancament de divendres. Amb tots els valors tenyits de vermell, la rendibilitat del bo espanyol a deu anys es va situar al 5,079%, per sobre de la referència del 5% que havia perdut en les jornades anteriors.

També queien en l'obertura altres borses europees: l'FTSE de Londres baixava un 1,48%, el Dax 30 de Frankfurt ho feia un 1,32% en l'obertura, l'FTSE MIB de Milà es desplomava un 2,84%, i el CAC de París obria amb una caiguda del 2,08%. A més, la situació a Xipre ha incidit també en l'augment de la prima de risc dels països perifèrics: a Grècia ha augmentat de 936 a 985 punts bàsics; a Itàlia, de 315 a 335, i a Portugal, que la setmana passada va aconseguir un any més per complir l'objectiu de dèficit per part de les autoritats europees, de 453 a 459.

Així doncs, els inversors han rebut amb bastant pessimisme l'anunci del rescat a Xipre, encara en negociació a Brussel·les, i que comportarà una taxa als dipòsits bancaris, que ha suposat que el govern xipriota decreti el primer corralito de la zona euro, després d'haver decretat el tancament de les entitats bancàries fins a assegurar el cobrament de les esmentades taxes.

Per aquesta raó, entre els valors que més queien en l'obertura del parquet espanyol es trobaven els bancs. Així, el Banc Sabadell perdia un 4,9%, Banc Popular reculava un 3,9%, Santander queia un 3,6% i BBVA retrocedia un 3,5%. També registraven descensos altres entitats bancàries com Bankinter (3,66%) i CaixaBank (3,32%). Les accions de Mapfre, per part seva, reculaven un 2,28%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.