Economia

HABITATGE

La demarcació acumula uns 15.000 habitatges nous

L'estoc de pisos i cases nous per vendre és el mateix des de fa tres anys i es pot mantenir així durant quatre anys més

La Selva, l'Alt Empordà i el Gironès és on hi ha més habitatges

Les comarques gironines acumulen des de fa tres anys uns 15.000 habitatges nous pendents de vendre. Aquest estoc que es mantindrà els propers quatre anys. Les conseqüències del boom immobiliari que s'arrosseguen d'ençà que va començar la crisi no faran que aquest estoc comenci a disminuir fins, com a mínim, el 2017. I és que tot i que cada any es construeixen un miler d'habitatges nous de mitjana a la demarcació, és aquesta mateixa xifra la que s'arriba a vendre al llarg de tot l'any a les comarques gironines, perquè “malgrat la crisi l'oferta no s'atura, i les vendes, tampoc”, segons va assegurar ahir el catedràtic d'economia aplicada de la UAB, Josep Oliver, en el decurs de la presentació d'un estudi en la jornada immobiliària que es va celebrar ahir a Girona i que estava organitzada pel col·legi d'API.

L'estudi, que es titula El sector immobiliari a Catalunya: estoc, preus, shadow inventary, analitza quines són les demarcacions catalanes i de l'Estat que acumulen més pisos per vendre. Els 15.000 habitatges nous per vendre de Girona representen un 2,8% del total de pisos i cases que hi ha a la demarcació que tenen penjat el cartell de “En venda”, una xifra superior a la mitjana catalana, que és del 2,6% –hi ha al voltant de 100.000 pisos per vendre–. El catedràtic d'economia va precisar que, durant els darrers tres anys, l'estoc d'habitatges no venuts a les comarques gironines “s'ha estabilitzat” i no varia. “No veiem que abans de quatre o cinc anys el mercat tingui prou fortalesa per reabsorbir aquests estocs que s'arrosseguen.”

L'informe també analitza quines són aquelles comarques en què es concentren més habitatges nous sense vendre. De totes aquestes, i per sobre de la resta, la que destaca és la de la comarca de la Selva (amb el 4,7% del total). La segueixen el Gironès (2,7%) i l'Alt Empordà (2,4%), i, ja més enrere, en queden d'altres com el Baix Empordà, el Pla de l'Estany i la Garrotxa, amb percentatges que volten el 2%.

Josep Oliver va assegurar, però, que a les comarques gironines “no hi ha hagut excessos greus”, i va confiar que la inversió estrangera contribueixi en els propers anys a reduir aquest estoc (sobretot a les zones costaneres, on ja hi ha russos que aposten per comprar-hi apartaments i segones residències). L'informe també analitza el reajustament de preus que hi ha hagut al sector. Aquí l'estudi indica que, d'ençà que va començar la crisi, al conjunt de Catalunya els preus de l'habitatge han arribat a baixar fins a un 35%. “I la meitat de la caiguda ha estat aquest darrer any i mig”, va dir.

LA DATA

2017
és l'any
que el doctor Oliver ha posat com a límit perquè l'estoc gironí es comenci a reduir.

LA XIFRA

35
per cent és el que han baixat
els preus dels habitatges a Catalunya des que va començar la crisi.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.