Economia

El Banc d'Espanya defensa la devaluació salarial contra l'atur

L'organisme insta les empreses a usar la reforma laboral per abaixar sous més que no pas per reduir plantilles

Creu que aquest any el PIB espanyol caurà un 1,5%, el triple del que espera l'executiu de Rajoy

La devaluació interna per la via de la reducció de salaris és, segons el Banc d'Espanya, una de les portes de sortida de la crisi. L'organisme governat per Luis María Linde defensava ahir en el seu butlletí econòmic corresponent al mes de març que les empreses utilitzin la reforma laboral més per aplicar rebaixes de sous que no pas per al que han fet fins ara: aprimar les plantilles.

En aquest sentit, el Banc d'Espanya subratlla en el document que caldrien encara “mesures addicionals” o accions “més decidides” que insisteixin en les reformes estructurals per mirar de reduir l'alarmant taxa d'atur.

Al costat d'aquestes recomanacions, el supervisor també s'adreçava al govern espanyol per suggerir-li d'acabar d'una vegada per totes amb la reestructuració del sector financer i també a establir “horitzons de mitjà termini” en les mesures de reducció del dèficit per identificar correctament possibles desviacions en els plans pressupostaris.

Entre els factors que caldria observar i tenir en compte amb una perspectiva que vagi més enllà dels pressupostos anuals hi hauria, per exemple, l'envelliment de la població.

El Banc d'Espanya va acompanyar aquestes i altres receptes amb un quadre de previsions macroeconòmiques força diferent, per pessimista, de les estimacions oficials de l'executiu presidit per Mariano Rajoy. D'aquesta manera, segons l'autoritat financera, el PIB espanyol tancarà aquest any amb un retrocés de l'1,5%, que triplica la caiguda esperada per La Moncloa (0,5%), i el vinent tan sols es creixerà un exigu 0,6%, just la meitat de l'1,2% més d'activitat previst pels responsables econòmics de l'Estat. Respecte al dèficit, tant aquest any com el vinent es mantindrà al voltant del 6%.

En aquest context, l'atur, segons el Banc d'Espanya, continuarà avançant aquest any, fins a una taxa del 27,1% a final de desembre, que només es començarà a capgirar a principi del 2014 gràcies a la lleu recuperació del mercat de treball en el sector privat, que farà que l'exercici vinent la taxa s'eixugui una mica, fins al 26,8%.

LES XIFRES

0,6
per cent
creixerà el PIB el 2014 segons el Banc d'Espanya. La taxa és lluny de l'1,2% que estima La Moncloa.
27,1
per cent
serà la taxa d'atur a final d'aquest any. Només a principi del vinent es moderarà lleument.

El benefici empresarial s'enfonsa

El benefici net de les empreses no financeres espanyoles va caure un 62,3% en el conjunt del 2012. Aquest retrocés, prou alarmant, duplica a més el de l'any previ, en què els guanys empresarials es van reduir un 34,7%, segons les dades de la central de balanços trimestral del Banc d'Espanya.

El supervisor atribueix aquesta substancial reculada a la forta caiguda de l'activitat que es va registrar en totes les branques productives excepte en la de l'energia, tant per la poca demanda interna com pel poc dinamisme de les exportacions. A això, l'organisme hi afegeix, subratllant-les, les substantives pèrdues de valor patides per les empreses en les operacions de venda d'accions i en els “forts deterioraments” dels actius financers. Tots aquests efectes negatius van quedar compensats en part, segons la central de balanços, per la caiguda en els costos de les indemnitzacions que han hagut d'assumir les companyies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.