Economia

Els processos concursals superaran enguany la xifra dels 10.000 a tot l'Estat

La xifra de procediments ha crescut a Catalunya un 19% en el primer trimestre

El perfil de l'empresa afectada és una pime d'uns 20 treballadors

L'optimisme oficial del govern espanyol quedava ahir eclipsat per les xifres estadístiques que donaven detalls sobre la salut de part del teixit empresarial. Així, segons estimacions de la firma d'assegurances de crèdit Crédito y Caución, aquest any l'Estat superarà el rècord històric dels 10.000 processos concursals.

La companyia, que treballa amb dades publicades al BOE, va difondre ahir que, de moment, el nombre d'aquests procediments que es van registrar a l'Estat en el primer trimestre del 2013 va pujar un 7,2% respecte del tram octubre-desembre de l'any passat i va arribar a 2.725, la xifra més alta des del gener del 2009.

En el desglossament per territoris, Catalunya queda en segona posició quant a augment del nombre d'insolvències judicials, un 19%, a força distància de Madrid, on han pujat un espectacular 53% en el període esmentat.

Serveis en crisi

Per sectors, la concursalitat ha incidit especialment en el sector serveis, ja que hi augmenta un 22%, mentre que ha descendit en altres sectors vinculats a l'activitat immobiliària i que ja han passat la seva particular travessia del desert, com ara la construcció, la fusteria i el mobiliari i l'electricitat. Segons Crédito y Caución, el perfil de les empreses que s'han declarat en concurs aquest any és la d'una pime amb uns vint treballadors i consolidada en el seu sector.

Males perspectives

En tot cas, segons el grup assegurador, “cap indici permet anticipar un canvi en aquesta evolució a curt termini”, per la qual cosa, d'acord amb les seves previsions, tan sols a partir del 2014 preveu que es trenqui previsiblement aquesta tendència.

En aquest context, el director de l'àrea de recobraments de Crédito y Caución, Miguel Ángel Díaz del Hoyo, considera que cal “perfeccionar” els sistemes de detecció i seguiment dels riscos dins de les empreses.

Basi acomiada 86 empleats i deixa de fabricar Lacoste

El fabricant tèxtil Basi ha presentat un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afectarà 86 persones, un 17% de la seva plantilla, i deixarà de produir a la seva planta de Badalona per a la marca Lacoste, que ha eliminat la llicència de fabricació a l'Estat espanyol.

Segons un comunicat de la tèxtil catalana, Basi tenia la concessió del disseny, la fabricació i la comercialització d'articles de Lacoste a l'Estat des del 1962, i tot i que n'ha vist cancel·lada la producció mantindrà la llicència de distribució d'aquests productes.

Basi argumenta l'ERO assegurant que té la necessitat de reduir estructura perquè s'ha vist “afectada per la crisi que pateix el mercat”, que repercuteix en el descens de les vendes i, per tant, en els resultats econòmics de la companyia. En la nota difosa ahir, la tèxtil afegeix que abans de recórrer a l'ERO ha exhaurit totes les solucions possibles, i puntualitza que la mesura no comportarà falta de subministrament als clients.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.