Economia

Madrid manté la retallada en la formació d'aturats

Catalunya rep 193 milions per a polítiques actives d'ocupació

No hi ha partida per pagar els orientadors

No hi ha hagut retallada extra però aquest any, com el passat, Catalunya continuarà tenint un pressupost de poc més de 190 milions d'euros per gastar en polítiques actives d'ocupació, més de la meitat menys que el 2011. Madrid va repartir ahir els fons que cada comunitat podrà destinar a programes per frenar l'atur, com ara cursos per a desocupats, programes de reinserció laboral o subvencions per als centres especials de treball. Catalunya va rebre 193,7 milions, contra els 191 milions del 2012, però a la pràctica el pressupost baixa perquè aquest any no s'inclou cap partida per pagar el sou dels orientadors laborals. L'any passat el govern espanyol va abonar una paga addicional de 7,4 milions per cobrir el sou d'aquests professionals, de manera que els fons van arribar als 198,4 milions, contra els 193,7 milions d'enguany, un 2,4% menys. El govern va deixar clar ahir que l'absència d'aquesta paga no variarà el seu compromís de recuperar 110 orientadors laborals dels 236 als quals acaba de rescindir el contracte precisament per la falta de recursos.

L'any passat la retallada del pressupost de polítiques actives ja va obligar la Generalitat a prescindir d'algun dels programes per frenar l'atur, com ara el de promoció del treball autònom. A causa de la tisorada, el govern tampoc no va renovar el contracte a 236 orientadors laborals que fa quatre anys es van contractar per reforçar el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) amb càrrec als fons de Madrid. El centenar de professionals que acaba de salvar el govern només tenen assegurat un contracte temporal, de maig a desembre, en espera dels pròxims pressupostos.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va lamentar ahir que, un cop més, “els diners que destina l'Estat per a polítiques actives estan molt per sota de les necessitats de la nostra població”. Puig reclama una “repriorització de les polítiques de l'Estat” perquè és destinin més recursos a un tema vital: frenar l'atur.

LA XIFRA

7,4
milions
per pagar els orientadors va abonar l'any passat Madrid, partida que aquest any no ha inclòs.

Tocats de nou els centres especials

El conseller Felip Puig va criticar ahir que l'Estat només ha assignat 44 milions, tan sols quatre més que el 2012, a la partida adreçada als col·lectius amb discapacitat. Això significa que, un any més, Madrid no garanteix el pagament del 50% del sou mínim interprofessional als treballadors dels centres especials de treball (CET) com marca la llei. La Generalitat calcula que, per complir la normativa, l'Estat hauria de transferir 71,5 milions. El govern haurà de posar-hi la diferència, més de 27 milions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.