Economia

Prioritat per a titulars de fins a 10.000 euros en preferents

La comissió estableix les condicions que han de complir els inversors per acollir-se a l'arbitratge, i l'ordre en la tramitació d'expedients

El FROB afirma que liquidar Bankia hauria costat el triple dels ajuts que ha rebut el banc

Luis de Guindos, ministre d'Economia, ja ho va avançar dijous passat: el procés per als titulars de preferents serà ràpid per als més vulnerables. La Comissió de Seguiment de Preferents va fixar ahir els criteris perquè els inversors en aquest instrument financer es puguin acollir a l'arbitratge com una via per intentar recuperar el 100% dels diners. Les condicions donen prioritat als estalviadors amb una inversió inferior a 10.000 euros, una prioritat que esdevé màxima si la inversió prové d'un traspàs de productes de baix risc de la mateixa entitat que comercialitzava preferents.

La comissió va establir també com a prioritaris els afectats de les entitats nacionalitzades amb un nivell d'ingressos menor, els d'edat més avançada en el moment de contractar el producte, els que tenen càrregues familiars especials o els que no tenien experiència o formació financera. El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) va comunicar ahir els criteris, un cop acabada la reunió de la comissió, i els va enviar als presidents de les seves entitats participades perquè els apliquin de manera “immediata”.

Entre altres condicions dictades per la comissió també hi ha els criteris relatius als requisits de capacitat per contractar els productes híbrids de capital i deute subordinat, els referents a la documentació contractual o la seva inexistència, les incorreccions, la manca de documentació rellevant, la informació incorrecta o inexistent que van rebre els inversors, sobretot per no haver explicat que es tractava d'una inversió complexa i perpètua.

Abans de poder anar a l'arbitratge, els titulars de preferents hauran d'acceptar un bescanvi dels títols per accions, amb l'aplicació d'una quitació que, malgrat tot, no serà impediment perquè puguin recuperar la totalitat del seu diner si demostren que han estat estafats. Així ho va assegurar De Guindos dijous passat.

El FROB va fer públic ahir el preu de recompra de les preferents i obligacions subordinades sense venciment de Bankia: l'estalviador rebrà en accions de Bankia l'equivalent al 62,68% del valor nominal de les seves participacions. A aquesta xifra s'hi ha de restar una segona pèrdua del valor de reinversió del 46,3%. En total, alguns estalviadors arribaran a perdre fins al 70% de la inversió. Tanmateix, el FROB va comunicar que liquidar Bankia hauria costat 64.000 milions, el triple dels ajuts que ha rebut l'entitat.

LA XIFRA

70
per cent
del total de la inversió poden arribar a perdre alguns dels titulars de preferents de Bankia.

Vorejant el fet delictiu

Un “engany total” en la comercialització i una actuació de l'entitat “que podria vorejar el fet delictiu”, deia la sentència de dijous passat del jutjat de la localitat d'O Carballiño, a Ourense, que condemna Novagalicia Banco a tornar 6.000 euros posats en obligacions subordinades a una mare i la seva filla, argumentant que era “públic i notori” des del 2009 que l'entitat travessava “una situació econòmica desastrosa”. Però aquesta sentència no és l'única. Entre el març i l'abril, els jutjats d'O Carballiño i Celanova van emetre dues sentències més. En totes tres, Novagalicia Banco va ser condemnada a tornar els diners –116.000 euros en total– que s'havien col·locat en participacions preferents i obligacions subordinades tant de Caixanova com d'Unión Fenosa i al pagament d'interessos. En una altra sentència, s'especifica que es va utilitzar “un llenguatge críptic” impossible d'entendre per a “la immensa majoria dels ciutadans d'aquest país”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.