Economia

Les constructores aposten ara per l'explotació forestal

La Cambra de Contractistes busca alternatives davant la davallada del 89% de les licitacions públiques en els últims cinc anys

Endreçar els boscos catalans i la generació d'energia per biomassa, claus del projecte

Els grups constructors busquen alternatives davant la dramàtica caiguda de la licitació pública. Les dades del Ministeri de Foment i de l'INE recullen que l'encàrrec d'obres públiques ha registrat una davallada del 89% en els últims cinc anys (vegeu quadre adjunt). “Estem mirant de revertir la situació buscant nous nínxols de mercat i projectes que s'autofinancin”, explica a El Punt Avui Francesc Boixadós, president de la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC), que agrupa 124 empreses del sector que operen al Principat.

I entre les diferents possibilitats amb què treballa la CCOC destaca una: l'explotació forestal. “Estem parlant amb la conselleria d'Agricultura i les diputacions per impulsar un pla integral de desenvolupament de zones de muntanya, que faciliti l'explotació de la massa forestal”, diu Boixadós. El president de la Cambra de Contractistes exposa que a les comarques catalanes hi ha dos milions d'hectàrees de boscos, de les quals mig milió estan sota la gestió de la Generalitat i les diputacions. “A través de concessions podríem gestionar la massa forestal d'aquests espais mitjançant petites centrals de biomassa, que generarien una energia que podríem comercialitzar posteriorment ”, explica.

La proposta, però, no s'acaba aquí. Boixadós considera que el projecte comportarà una important reordenació del territori mitjançant la creació d'una sèrie de camins imprescindibles per facilitar la seva explotació: “Es faria una important neteja dels boscos que seria molt important per reduir el risc d'incendis.” També obriria les portes a la construcció de petits emmagatzematges d'aigua, tant per abastir la població en època de sequera com per combatre el foc forestal.

És a dir, tot un gran projecte destinat a dinamitzar les zones de muntanya o rurals, com tota la façana pirinenca o les Terres de l'Ebre. “Només demanem que l'administració ens aplani el camí, perquè és una iniciativa que no requereix de grans recursos públics i a les constructores ens donaria una mica d'aire en aquest moment en què la licitació està sota mínims”, diu Boixadós.

LA XIFRA

2
milions d'hectàrees de superfície forestal –mig milió en mans públiques– explotable hi ha a Catalunya.

Internacionalització a mig fer

L'aprimament que ha experimentat el sector de la construcció en els últims anys és impressionant. Des del 2007, el nombre de treballadors s'ha reduït en un 62,1%, segons les dades de l'EPA, i la quantia de les licitacions ha caigut un 89%, fins als 784,9 milions de l'any passat. “Les licitacions per aquest exercici seran fins i tot inferiors i, en aquests nivells, no aguantem”, diu Francesc Boixadós, president de la Cambra de Contractistes. Boixadós explica que la situació és especialment complicada a les pimes, moltes de les quals el sotrac del sector els ha agafat amb una presència exterior limitada: “Correm el risc de perdre empreses reconegudes internacionalment, perquè la reestructuració de personal ja està feta i més retallades implica ja tocar el moll de l'ós.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.