Economia

Monago rebutja un objectiu de dèficit diferenciat per a Catalunya

El president d'Extremadura afirma que l'Estat espanyol ”no està per menjar a la carta, sinó tots el mateix menú”

Afirma que “no consentirà” una variació territorial del deute perquè “perjudicaria la recuperació econòmica” del país

El president d'Extremadura, José Antonio Monago, ha tornat a rebutjar aquest dilluns la possibilitat d'establir objectius de dèficit diferenciats per a cada comunitat autònoma com demana Catalunya, i ha indicat que “Espanya no està per menjar a la carta, sinó que aquí hem de menjar tots el mateix menú”.

En roda de premsa, el president extremeny ha presentat un estudi amb el títol Informe Monago: Sí a la igualtat, no al dèficit a la carta que rebutja una aplicació asimètrica del dèficit que s'ha plantejat des del govern de Mariano Rajoy perquè perjudicaria els territoris complidors, com Extremadura, que és actualment la comunitat autònoma amb menys dèficit.

Després de precisar que el compliment d'aquest objectiu el 2012 era “bàsic perquè l'economia espanyola no fos rescatada”, Monago ha especificat que el missatge que volen enviar al govern d'Espanya “és molt simple: les regles estan per complir-les” i l'executiu extremeny “no consentirà que un dèficit a la carta perjudiqui la recuperació econòmica” del país.

Per això, Monago exigeix al govern espanyol que no es concedeixi un límit de dèficit més alt de l'1,2 % per a les regions que no hagin complert, ja que no només no seria just, sinó que “trencaria qualsevol principi d'igualtat i solidaritat”. El president extremeny ha destacat que el dèficit a la carta generarà “més despesa descontrolada”, i ha insistit que, de la mateixa manera que el 2012, hi ha d'haver “menú per a tots, objectius comuns per a tots i balances comunes per a tots”.

Respecte a l'informe elaborat pel seu govern, Monago ha explicat que si es permetés l'establiment d'un límit específic de l'1,5% del PIB per a les regions que van incomplir aquest objectiu el 2012, les complidores haurien d'assumir el 2013 el 0,94%. En aquest escenari asimètric, segons l'informe, Extremadura seria la regió més perjudicada, davant Catalunya i València, que resultarien les més beneficiades malgrat no haver complert l'objectiu de dèficit el 2012. Monago ha assegurat que encara seria més injust, si a Catalunya se li permetés un dèficit del 2%, com reclama, ja que aquesta comunitat no hauria de fer cap ajust i disposaria d'un marge d'endeutament de 2.600 milions d'euros més, mentre que la resta haurien d'assumir un objectiu del 0,76%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.