Economia

La Cambra de Comerç reclama a l'Estat un dèficit d'“al voltant del 2%” per a Catalunya

Demana a l'executiu de Rajoy que fixi uns objectius de dèficit asimètric per a les autonomies

L'ens critica que la pujada d'impostos del govern espanyol “incidirà negativament” en la recuperació econòmica

La Cambra de Comerç de Barcelona ha proposat aquest dimarts en un comunicat que l'Estat fixi objectius de dèficit públic asimètrics per a les comunitats autònomes, “en funció de criteris com la reducció de dèficit assolida fins al moment o el nivell de dèficit actual”. En el cas de Catalunya, “un objectiu de dèficit raonable d'acord amb aquestes criteris estaria al voltant del 2%” del PIB. La Cambra també critica que “la distribució de l'ajust del dèficit públic entre nivells d'administració no s'ha fet equitativament” i que les comunitats autònomes “tornen a suportar un major esforç de reducció” que el govern estatal.

Així, les comunitats hauran de reduir en 0,6 punts el seu dèficit, mentre que l'administració central només ho farà en 0,4 punts. “No s'entén que es concedeixi més marge per reduir el seu dèficit al govern central que a les comunitats autònomes, atès que són aquestes últimes les que han de finançar l'Estat del Benestar (salut i educació)”, ha sentenciat la Cambra.

Un Pla de Reformes “decebedor”


D'altra banda, la Cambra considera “decebedor” el nou Programa de Reformes aprovat divendres pel Consell de Ministres, tant per “la manca de concreció”, com per les “poques novetats que incorpora i la falta d'estímuls a la recuperació econòmica”. L'ens ha lamentat en un comunicat que “moltes de les reformes anunciades ja s'havien recollit en l'anterior Pla de Reformes presentat el 27 de setembre del 2012, i ara es rescaten amb un calendari prorrogat”.

Segons la Cambra, la mesura “més negativa” és la pujada d'impostos, “que incidiran negativament en la recuperació econòmica”. L'organisme es refereix a la pròrroga de dos anys de la pujada de l'IRPF, l'augment dels impostos especials, la creació de nous impostos mediambientals, la nova taxa sobre els dipòsits, i la reducció en les deduccions de l'Impost sobre Societats. “Aquesta última sembla ser la que tindrà un impacte econòmic més important, si bé encara no es coneixen els detalls”, ha comentat la Cambra en un comunicat.

“Un nou augment de la pressió fiscal tindrà efectes molt negatius sobre la capacitat per invertir de les empreses i per crear ocupació”, ha manifestat la Cambra. En l'apartat positiu, l'ens cita la nova llei de “desindexació” de l'economia, que pretén deslligar l'evolució dels contractes, taxes, preus i lloguers a l'IPC, i que “afavorirà la devaluació interna en el mitjà termini”.

Segons la Cambra, el govern espanyol “es limita a insistir” en la llei d'emprenedoria, la llei d'unitat de mercat, la reforma de l'administració local, la creació de l'Autoritat Fiscal Independent, o la llei de serveis professionals. L'ens posa com exemple negatiu l'aplicació del criteri de caixa en l'IVA, que s'ha aplaçat dos anys i que no entrarà en vigor fins al 2014, “si bé és de vital importància per a la supervivència de moltes petites empreses”.

“Urgeix” prendre mesures per estimular la contractació


Pel que fa a les mesures per facilitar el finançament bancari, “hi ha poques novetats i moltes inconcrecions”, lamenta la Cambra: “El govern espanyol es limita a recordar la dotació de les línies ICO per al 2013 (22.000 milions d'euros), que ja s'havia anunciat en roda de premsa el 19 de desembre del 2012, així com la firma del conveni amb AEB i CECA, i la creació dels bons d'internacionalització, que pot ser la mesura més important però no se'n detalla la quantia ni el funcionament”.

La Cambra considera necessàries mesures “més rellevants per impulsar l'economia, especialment per la banda del crèdit i de la creació d'ocupació”. Amb una taxa d'atur del 27%, “urgeix prendre mesures d'estímul a la contractació, com baixar les cotitzacions, i a la inversió empresarial, que és l'antesala de l'ocupació, per exemple, reduir la fiscalitat a la reinversió de beneficis”. Així mateix, la Cambra demana “abordar amb urgència la reforma de les administracions públiques i la del sistema públic de pensions, dues reformes que encara es troben en una fase molt preliminar”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.