Economia

Dos milers de persones en les mobilitzacions a Girona

Els sindicats majoritaris congreguen més de 1.500 persones contra la reforma laboral, les retallades i l'elevada taxa d'atur a la demarcació

Una marxa alternativa n'aplega 300 més

Prop de dos milers de persones van sortir ahir al matí als carrers del centre de Girona per participar en les mobilitzacions convocades pels sindicats pel Primer de Maig. La més nombrosa, la que els sindicats majoritaris havien convocat al migdia a la plaça de la Independència, va congregar més de 1.500 persones –segons dades de la Policia Municipal– per protestar contra la reforma laboral, les retallades de salaris i del pressupost dels serveis públics i la xacra de l'atur, amb 94.000 persones a la demarcació que no tenen feina i un 57% de desocupació entre els joves. Partits com ara el PSC, ICV i EUiA van secundar la protesta.

El secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte, va denunciar que “govern i patronals estan trencant les regles del joc de la negociació col·lectiva”, mentre avancen la desigualtat, l'exclusió social i ja hi ha “12.000 persones que no cobren cap prestació” en el conjunt de les comarques gironines. Per la seva banda, la secretària general de la UGT a la demarcació, Dolors Bassa, va alertar que “cada dia es queden a l'atur més de 50 gironins i, com que no es crea ocupació, un de cada tres no pot tornar a treballar”.

Convenis bloquejats

Els màxims responsables de la UGT i CCOO van carregar contra els efectes derivats de la reforma laboral del PP. Bassa va esmentar, per exemple, la paralització dels convenis col·lectius, l'augment del nombre d'expedients de regulació d'ocupació (ERO) i la rebaixa generalitzada de salaris. També va criticar l'onada de desnonaments, les recents paraules de la delegada del govern, María de los Llanos de Luna, defensant la importància que hi hagi pijos i rics perquè gasten i consumeixen, i la recomanació de la patronal gironina que els joves a l'atur marxessin a l'estranger.

El seguici de manifestants, que obrien sindicalistes dels bombers amb una botzina, va completar el recorregut per l'avinguda de Jaume I, el carrer de Pompeu Fabra, la plaça de Catalunya i la Rambla fins a la plaça del Vi, on es va fer la lectura dels manifestos. Enmig d'un discret dispositiu policial, la protesta va transcórrer amb normalitat i un to festiu, amb breus aturades davant la seu de la Cambra de Comerç, les sucursals de diverses entitats bancàries i les oficines del govern estatal i de la Generalitat. Entre els càntics més corejats, “No és una crisi, és una estafa”; “No hi ha pa per a tant de xoriço”, i “No s'entén: gent sense casa i cases sense gent”.

LA XIFRA

1.500
persones
van prendre part, segons la Policia Municipal, en la manifestació convocada per CCOO i la UGT a Girona.

Manifestació alternativa i ‘escrache' a la Cambra

Al marge de la marxa dels sindicats principals, la CGT i altres col·lectius anticapitalistes van aplegar més de 300 persones en una manifestació alternativa que va començar al punt de trobada de la Rambla i va penjar una pancarta en què s'instava els dirigents de CCOO i la UGT a no pactar amb els partits polítics i llançar-se a lluitar.

La mobilització alternativa va fer un recorregut diferent, durant el qual els manifestants van empaperar diverses oficines de bancs i van llançar globus de pintura contra la façana de la Cambra de Comerç de Girona, protegida per agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra, després de la lectura del manifest. La jornada del Primer de Maig s'havia iniciat amb un esmorzar popular de la CUP davant la Cambra com a preàmbul de l'escrache simbòlic d'una setantena de persones davant la seu de la patronal. El portaveu del sindicat USTEC, Xavier Díez, hi va llegir un altre manifest crític amb “la misèria planificada del capitalisme” abans que enganxessin cartells contra la reforma laboral i la patronal, i aboquessin fems
a l'entrada de l'edifici.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.