Economia

902.300 raons

Els aturats i les retallades protagonitzen les manifestacions de l'1 de Maig a Catalunya

Gallego i Álvarez reclamen uns pressupostos socials

Mas convoca els sindicats i les patronals pel 15 de maig

“S'ho estan carregant tot. Lluita pels teus drets. Mobilitza't”, deia la pancarta que encapçalava la manifestació del Dia del Treballador a Barcelona, convocada per la UGT, CCOO i la USOC. Més de 160.000 persones, segons els sindicats –25.000 per la Guàrdia Urbana–, van omplir el centre de la ciutat per protestar contra les polítiques d'austeritat dels govern espanyol i català.

La manifestació va convocar gent de totes les edats, que van mostrar nombroses banderes republicanes, alguna estelada i moltíssimes petites pancartes artesanals, que expressaven la seva preocupació i la indignació: “El teu sobre és la meva retallada”, “No retallades” o “Rajoy, per què ho anomenes mini-jobs si en català existeix la bonica expressió ‘treball de merda'?”.

A la plaça de la Catedral, punt final de la concentració i on no va poder entrar tothom per escoltar els parlaments, el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, va recordar els més de 350 treballadors morts a l'edifici que es va ensorrar a Bangla Desh. “Assassinats”, va cridar. Per ell, el Primer de Maig havia d'esdevenir “un clamor unànime per dir prou a les polítiques d'austericidi a Europa, a Espanya i a Catalunya”, alhora que va advertir al govern popular que les mobilitzacions es mantindran fins que no hi hagi un canvi de rumb. “Que sàpiguen que els esperarem al carrer”, va arengar.

Xifres que mobilitzen

Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO, es va referir “als més de 902.000 aturats a Catalunya, a les més de 267.000 llars catalanes on tots els seus membres són a l'atur”, als joves que han d'emigrar i al frau fiscal, totes elles raons per a la mobilització. Gallego va alertar: “No renunciarem a la negociació col·lectiva” i “allà on hi hagi un conveni bloquejat hi haurà un conflicte”.

Els dos líders sindicals van demanar al govern de la Generalitat que fes uns pressupostos socials. “El govern té la gran oportunitat per decidir si està del costat dels aturats, dels empleats públics i dels ciutadans catalans, o de Brussel·les, Berlín o Madrid”, va exclamar Álvarez. Per Gallego, l'atur i l'empitjorament de les condicions de treball són la conseqüència de les polítiques d'austeritat, “les que estan imposant els poders econòmics per augmentar la seva taxa de guanys i acumular més poder i riquesa cada vegada en menys mans”.

També ciutadans de Girona, Lleida, Tarragona –a la tarda– i Tortosa van sortir al carrer per protestar per les polítiques d'austeritat i en defensa de l'ocupació. A Girona, unes 3.000 persones van manifestar-se al centre de la ciutat, i un miler ho van fer a Lleida, Tarragona i Tortosa, respectivament.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va convocar ahir sindicats i patronals a reunir-se, el 15 de maig, per impulsar l'acord estratègic i posar les bases per a la reactivació de l'economia a Catalunya.

El govern té la gran oportunitat per decidir si està al costat dels ciutadans o de Berlín, Brussel·les o Madrid
Josep Maria Álvarez
Secretari general de la UGT
No renunciarem a la negociació col·lectiva. Allà on hi hagi un conveni bloquejat hi haurà un conflicte
Joan Carles Gallego
Secretari general de CCOO

Els minoritaris també protesten

La Intersindical CSC i la CGT també van convocar els seus afiliats i simpatitzats l'1 de Maig per demanar un canvi de polítiques dels governs català i espanyol, per defensar els drets dels treballadors i per la independència i la justícia social. Mentre la Intersindical CSC, el sindicat de classe català, va convocar a la plaça Universitat sota el lema El poble decideix! Independència i justícia social, i els seus afiliats cridaven contra la troica, la reforma de les pensions i els desnonaments, aquells que van respondre a la convocatòria de la CGT es van concentrar a la plaça de Sant Jaume, per baixar pel carrer Ferran cap a les Rambles, sota el lema Pel repartiment de la riquesa, autogestió. I allà és on una munió de turistes i de seguidors del Bayern de Munic –equip que ahir a la nit va disputar la semifinal de la Champions contra el Barça–, que gaudien d'un dia primaveral, es van convertir en espectadors de luxe i fins i tot participants inesperats de les protestes sindicals. “No tinc ni idea del motiu pel qual es manifesten. Jo només vull que aquesta nit guanyi el Bayern”, deia un jove alemany. Tot i això, molts dels seus companys d'equip van deixar les cerveses i van afegir-se, com alguns turistes, a la marxa de la CGT, en la qual van participar unes 3.000 persones, segons els seus organitzadors.

Diversos grups alternatius i anticapitalistes van convocar una manifestació al centre de Barcelona que va aplegar centenars de persones. Enmig d'una forta vigilància policial, van protestar davant de les seus del PP i CiU.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.