Economia

La contractació turística maquilla el drama de l'atur

La Generalitat celebra la dada però alerta que es tracta de contractacions temporals, sobretot en el sector de serveis, per a l'estiu

A Girona, el descens del nombre de desocupats ha baixat un 2,68%, el més gran del país

L'atur a Catalunya va baixar a l'abril en 7.055 persones, xifra que suposa un 1,06% menys respecte al mes anterior i situa el total de desocupats registrats a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) en 656.995. El mins optimisme que proporciona aquesta dada decau immediatament si la comparació es fa amb les dades de l'abril del 2012, ja que el nombre de desocupats registrats ha augmentat en 21.274 persones, un 3,35% més. Per demarcacions, a Barcelona, l'atur ha caigut en 3.836 persones (0,78%); a Girona, en 1.628 (2,68%); i a Tarragona, en 1.653 (2,17%). Lleida ha estat l'única demarcació que ha registrat un augment, del 0,19% respecte al març, amb 62 desocupats més.

El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Ramon Bonastre, va celebrar la baixada de l'atur a Catalunya però també va alertar que és una caiguda insuficient per solucionar la crisi que viu el mercat laboral. “El segon i el tercer trimestre són cíclicament creadors d'ocupació. Un cop passi la campanya d'estiu, veurem quin és el percentatge de nous treballadors que es manté i quin no”, va explicar, reconeixent que la major part dels contractes són temporals i que responen a les necessitats de la temporada d'estiu.

A tot l'Estat, el nombre de desocupats va baixar en 46.050 persones, un 0,91% menys respecte al març passat, la segona millor dada en un mes d'abril des del 2007, que situa la xifra total de desocupats en 4.989.193 persones. La caiguda de l'atur a l'abril s'ha produït en tots els sectors, tot i que serveis els encapçala, amb 4.034 desocupats menys, seguits pel de la construcció, amb 1.677 menys; indústria, amb 1.076 menys; i agricultura, amb 385 menys.

La secretària d'Estat d'Ocupació, Engracia Hidalgo, va assegurar que “no hi ha elements que indiquin que s'hagi d'accelerar el problema” de la desocupació, mentre el ministre d'Economia, Luis de Guindos, preveia fins i tot més baixades en els mesos vinents.

LES XIFRES

4.034
persones
del sector serveis, el que ha registrat una baixada més important, van caure de les llistes de l'atur a l'abril.
62
desocupats
més es van registrar a la demarcació de Lleida, l'única de Catalunya on va augmentar l'atur.

Eminentment estacional

Pels sindicats catalans, la caiguda de l'atur registrat a l'abril és eminentment estacional, ja que el sector que més ha baixat ha estat el de serveis i denota la preparació de la temporada d'estiu. Tant la UGT com ara CCOO i USOC van coincidir a demanar, en els seus comunicats, la retirada de la reforma laboral, alhora que van assegurar que la caiguda de la xifra de l'atur no respon a una millora real del mercat laboral, ja que els nous contractes són, majoritàriament, temporals i de curta durada, mentre que el nombre d'indefinits continua baixant. D'altra banda, les patronals CEOE i Cepyme creuen que les dades mostren un “cert alentiment” dels processos de destrucció d'ocupació, mentre que la patronal catalana Pimec, tot i celebrar la bona dada de l'atur d'abril, s'estima més estar a l'expectativa de l'evolució en els mesos vinents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.