Economia

201.300 milions en negre

L'economia submergida a l'Estat espanyol va suposar el 2012 gairebé una cinquena part del PIB

Alemanya, Itàlia i França el superen en volum de diners defraudats

L'economia submergida va assolir l'any passat a l'Estat espanyol els 201.300 milions d'euros, xifra que equival al 19% del PIB, gairebé la seva cinquena part, segons un estudi realitzat per Visa Europa. La bona notícia és que, segons l'estudi, aquesta quantitat es reduirà al llarg d'aquest any un 1%, que situarà la quantitat en 195.600 milions d'euros, un 18,6% del PIB. Les xifres, tant per volum d'euros com per equivalència amb el PIB, són prou importants, sobretot per a Hisenda, que deixa de percebre la fiscalitat d'aquesta quantitat. Tot i això, a escala europea, aquesta és la norma, ja que la mitjana europea se situa en el 18,9%, amb un total d'1,9 bilions.

L'estudi situa l'Estat espanyol en el tercer lloc entre els països d'Europa occidental que tenen un percentatge més gran d'economia submergida sobre el PIB i en cinquè lloc pel volum total en euros d'aquesta economia, darrere d'Alemanya, Itàlia, França i el Regne Unit (vegeu gràfic).

Contràriament al que s'afirma en molts àmbits econòmics, el pes de l'economia submergida a l'Estat no s'ha incrementat amb la crisi. L'estudi, que analitza les dades des del 2008 fins al 2012 i ofereix les previsions pel 2013, indica que les variacions respecte del PIB s'han situat en el 18,7% (2008), 19,5% (2009), 19,4% (2010) i 19,4% (2011 i 2012).

Segons els experts, l'economia submergida es nodreix especialment de treball i vendes no declarades, i indiquen que, si els càlculs se centressin en les vendes no declarades a consumidors o entre empreses, el volum es reduiria de 23.400 milions, un 11,6% del total.

Sectors implicats

Aquestes pràctiques fraudulentes es concentren en la construcció, la indústria, el comerç, i en sis subsectors concrets: transport comercial; bars i restaurants; comerços no especialitzats; vendes de cotxes i recanvis; serveis de menjador i càtering, i allotjaments de baix cost. Les causes principals que aboquen al frau, segons l'estudi, són el nivell impositiu relativament alt i complex per a particulars i empreses, i la burocràcia combinada amb nivells baixos de serveis. N'és un indicador que el 16% dels bitllets de 500 euros que circulen a Europa es trobin a Espanya.

Un increment d'un 5% en el volum de pagaments electrònics suposarien, per Visa, una reducció d'entre un 2% i un 3% del frau. L'estudi també indica, però, que Espanya dedica un 54% menys de recursos que Itàlia i un 79% menys que Alemanya a combatre l'economia submergida.

LA XIFRA

1,9
bilions
d'euros és el volum que correspon a la mitjana de l'economia submergida en el conjunt de la UE.

Inversió de xoc per a la construcció

El sector de la construcció va reclamar ahir al govern espanyol “una inversió de xoc” en obra pública de 9.000 milions entre aquest any i el 2015 –1.500 per a aquest any, 3.000 el 2014 i 4.500 el 2015–, que permetria generar uns 240.000 llocs de treball, entre directes i indirectes. El president de la Confederación Nacional de la Construcción (CNC), Juan Lazcano, va fer aquesta demanda durant la presentació, a la seu de la CEOE, d'un pla d'acció amb catorze mesures per reactivar l'economia i generar ocupació. “A Espanya no es podrà recuperar l'ocupació si no es recupera la construcció”, va resumir Lazcano, que va fer una crida a Mariano Rajoy perquè atorgui a la construcció el mateix suport que ha ofert al sector de l'automòbil, pel qual va reconèixer que sentia “enveja sana”. Lazcano també va destacar que la posada a licitació pública ha caigut dels 46.000 milions el 2006 als 7.000 milions l'any passat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.