Economia

La CE vol un contracte únic per a temporals i indefinits

Brussel·les apressa el govern espanyol a combatre l'atur i la segmentació del mercat laboral amb una reforma radical

Tots els treballadors serien fixos i la indemnització per acomiadament, més barata els primers anys

16.000 milions l'any costa
l'atur juvenil a l'Estat espanyol

Contractes indefinits per a tothom, però acomiadaments més barats. Brussel·les pressiona el govern espanyol perquè combati l'atur canviant radicalment el model de contractació: l'eurocomissari de Treball, Afers Socials i Inclusió, Lászlo Ándor, va proposar ahir un nou “contracte laboral únic i obert” que posi fi a les diferències entre els treballadors fixos i els temporals. Mariano Rajoy es va afanyar a respondre que no pensa tocar ni una coma de la reforma laboral, tot i que des del Ministeri d'Economia sí que reconeixen que caldria fer-hi una “simplificació administrativa” –a l'Estat espanyol hi ha una trentena llarga de tipus diferents de contractes!

La polèmica proposta d'Ándor no és cap idea nova –fins i tot el socialista Rodríguez Zapatero es va plantejar aquest contracte únic; De Guindos el defensa i la patronal CEOE el veu de bon ull–. Però la sagnia de l'atur juvenil –un 57% de menors de 25 anys, que costen a l'Estat 16.000 milions d'euros l'any!– i l'absència de cap llum al final del túnel obliguen l'executiu del Partit Popular a deixar d'enganyar-se amb petits canvis cosmètics i fer urgentment una sacsejada en el mercat laboral. Precisament ahir, els ministres de Finances de l'Eurogrup van examinar en profunditat els desequilibris macroeconòmics de l'Estat espanyol, que són els més preocupants del club, juntament amb els d'Eslovènia.

Fa mesos (de fet, anys) que Brussel·les es queixa de la sobreprotecció dels treballadors indefinits i exigeix que es posi fi a aquesta segmentació entre insiders i outsiders del sistema. La reforma laboral del 2012 va decebre la Comissió Europea, que torna a la càrrega ara que donarà dos anys més de pròrroga a Rajoy per flexibilitzar el dèficit. El “contracte únic i obert” que demana Brussel·les suposaria automàticament la desaparició dels treballadors temporals. Però, a canvi, als empresaris els seria més barat acomiadar durant els primers anys, perquè les indemnitzacions anirien pujant de manera gradual i això (en teoria) els faria perdre la por de fer nous contractes, i els dissuadiria de la picaresca d'anar encadenant treballadors temporals.

Les claus

‘New Deal' de 60.000 milions d'euros per contractar joves

A.S

Diuen que el nom no fa la cosa, però a falta dels 60.000 milions d'euros que necessiten, França i Alemanya han començat per batejar el nou pla de xoc dels Vint-i-set contra l'atur juvenil: New Deal for Europe. És una picada d'ullet al pla amb què el demòcrata nord-americà Franklin D. Roosevelt va combatre la gran depressió entre el 1933 i el 1937.

Crèdits tous

Els governs d'Hollande i Merkel el presentaran el 28 de maig a París, però ahir la premsa alemanya ja n'avançava alguns detalls: es tracta d'oferir crèdits tous, a baix interès, a les empreses que contractin joves de menys de 25 anys a l'atur. La UE havia previst invertir-hi 6.000 milions fins al 2020, però ara França i Alemanya proposen que el Banc Europeu d'Inversions busqui finançament en els mercats i multipliqui per deu aquesta quantitat. Aquests diners també servirien per finançar part del programa d'intercanvi universitari Erasmus i la formació professional al sud de l'euro. Des de l'esfondrament de Lehman Brothers el 2007, només un 3% de treballadors fixos a l'Estat han perdut la feina, mentre que el nombre de temporals s'ha reduït d'un 31%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.