Economia

Informe

IV Diagnòstic Financer d'Eada

Pimes en números vermells

Gairebé la meitat de les empreses de l'Estat van tancar l'any passat amb pèrdues

El descens de les vendes i la falta d'inversions pel cost del finançament, punts febles dels grups

Millora de la situació per enguany

La rendibilitat de les empreses espanyoles es desploma després de prop d'un lustre de crisi, segons una anàlisi de l'escola de negocis Eada i de la patronal Pimec. La caiguda de les vendes –d'un 6,25% des del 2010– està impactant directament en el compte de resultats dels grups, gairebé la meitat dels quals (45%) presenten pèrdues d'explotació en l'exercici passat del 2012. No obstant això, el percentatge d'empreses en números vermells seria més elevat, ja que cal tenir en compte que l'estudi només analitza el resultat d'explotació, una magnitud que després es veu reduïda amb la càrrega dels costos financers.

El IV Diagnòstic Financer de l'Empresa Espanyola va ser presentat ahir a Barcelona i recull una mostra de 372 empreses de l'Estat, majoritàriament pimes, tractada pel professor Rafael Sambola, del departament de finances d'Eada. En aquest sentit, Sambola va alertar d'una forta caiguda de la rendibilitat d'aquelles empreses amb beneficis, que ha passat d'una mitjana del 8,7%, el 2010, a una del 5,1% l'exercici passat: “És una taxa fins i tot negativa si es compara amb els costos de finançament, que l'any passat van situar-se de mitjana en el 8,3%”, va explicar Sambola.

Les previsions per aquest exercici del 2013, malgrat tot, no són del tot dolentes, i un terç de les empreses consultades preveuen un augment de les vendes, un aspecte fonamental per a la recuperació de la rendibilitat, segons va explicar el professor Sambola. Potser per això el 65% dels grups preveu reforçar l'activitat comercial durant aquest any i un 60% apostaran pel desenvolupament de nous productes. Amb tot, les retallades continuen encapçalant les preferències dels directius, ja que el 67% preveu una reducció de despeses generals. Com a aspecte clarament positiu, es troba que la reducció de despeses de personal, que en els estudis realitzats al 2011 i el 2012 se situava com la principal mesura a realitzar en l'exercici, ha caigut enguany al quart lloc, ja que només el 37% dels directius consultats tenen previst reduir personal aquest any.

“El crèdit difícilment tornarà a fluir, perquè la meitat de les empreses presenta pèrdues”, va apuntar el director de l'estudi, que va relacionar recuperació amb el creixement de l'economia. “Per tornar a créixer –va assegurar– cal que les empreses tornin a fer inversions productives, una cosa que estan evitant en els últims anys pels excessius costos de finançament.” De fet, segons l'anàlisi, aquest any la meitat de les empreses evitarà realitzar cap mena d'inversió.

Tot plegat, en definitiva, un cercle viciós difícil de trencar, encara que el professor Sambola va atrevir-se a apuntar les, al seu parer, dues úniques alternatives per aconseguir-ho: una política monetària més expansiva, a l'estil dels Estats Units i el Japó, i una política fiscal agressiva. “Cap de les dues eines està en les nostres mans”, va subratllar Sambola, que a més va constatar “la falta de voluntat política” en el si de la UE per fer-ho.

El secretari general de la Pimec, Antoni Cañete, va proposar, durant la presentació d'aquestes dades, destinar una part dels 60.000 milions d'euros disponibles encara del rescat bancari a la reactivació del crèdit per a unes pimes que, segons les seves paraules, “estan a punt de quedar-se sense gasolina”.

65
per cent de les 373 empreses enquestades preveuen reforçar l'activitat comercial aquest any i un 60% desenvoluparà nous productes o serveis.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.