Economia

PABLO STRUBELL

ECONOMISTA, VIATGER I EDITOR

“Fer la Ruta de la Seda és com empaitar un fantasma”

El món sempre ha estat tan segur o tan insegur com ara. Avui no es pot anar a Mali i potser demà serà a Grècia
Per què viatgem?
Per conèixer la riquesa d'altres llocs i cultures, per descobrir l'Altre i les seves diferències, tot i que, en el fons, tots som molt iguals.
Quan es planteja fer un gran viatge, fuig d'alguna cosa o en busca d'altres?
Viatjar fugint de la rutina o d'un trencament de parella és un error. Cal fer-ho en positiu, amb la passió de sortir i de compartir.
Tenir una hipoteca sol ser el principal fre a l'hora d'anar-se'n?
Les hipoteques lliguen, és evident. Jo no tinc deutes, ni tele, ni cotxe, vaig en bici.
Alguns viatgers diuen que per marxar només cal tenir el passaport en regla i una targeta de crèdit.
És veritat. Fins i tot no calen calés! Mira l'Albert Casals, que ha fet la volta al món en cadira de rodes i sense diners. Però ens costa molt desprendre's de l'ordinador, el telèfon, la roba neta diària.
Quin és el millor consell per a un bon viatge?
Ser generós i receptiu. Si ho fas, el que rebràs serà tan excitant que t'oblidaràs de no prendre cafè o de no poder dormir en un bon llit. Com més viatges, més t'obres, i el 99% de les persones són bona gent.
El món és més segur ara que 20 anys enrere?
El món sempre ha estat tan segur o tan insegur com ara. En la dècada dels 60, hi havia inestabilitat a l'Àfrica perquè molts països s'estaven independitzant, fa 20 anys no es podia anar a l'Àsia Central per impediments burocràtics i avui no es pot viatjar a Mali a causa dels segrestos. Demà potser serà Grècia...
La dona ho té més fàcil que l'home per endinsar-se en alguns llocs?
Segurament, sí. I potser és per una raó masclista. L'home la protegeix perquè la considera dèbil o ignorant. Jo he viatjat sol a l'Iran i després amb dues noies, i el tractament cap a elles era molt diferent, a elles les ajudaven i no les intentaven enganyar com ho feien amb mi. Però la dona corre riscos com ara el de l'assetjament sexual.
Què no es pot oblidar a l'hora de fer un gran viatge?
Començar amb molta paciència i ser conscient que, en el fons, el millor no són els llocs sinó la gent que hi coneixeràs.
La clau és tenir temps?
Temps i saber enfrontar-se al viatge sense pensar que has de tornar.
Carregar un portàtil i el mòbil fa el viatge menys de debò?
Totalment! Viatjar pendent de Twitter o alimentant un bloc cada dia no et permet desconnectar. Jo utilitzo l'ordinador per fer còpies de seguretat de les fotos i procuro no mirar el correu electrònic.
Amb la crisi, potser no és el millor moment per embrancar-se en una aventura d'aquestes dimensions.
Pot semblar complicat, però tothom que conec que ha fet un sabàtic professionalment està millor ara que abans d'anar-se'n.
Què el va impactar més de fer la Ruta de la Seda passant pel mític pas del Torugart?
La Ruta de la Seda ho té tot: deserts, paisatges, mars que ja no ho són, com ara el d'Aral, mercats... Turquia no té gaire a veure amb l'Iran o l'Àsia Central, però alhora hi ha elements comuns, ja que la ruta anava de l'est a l'oest i l'idioma, la cultura, la religió, els invents i l'alimentació hi circulaven i s'hi han anat quedant. Amb tot, fer avui la Ruta de la Seda és empaitar un fantasma, perceps què hi va haver, què s'ha anat perdent...
Encara és el gran viatge mític?
Sí. L'Amèrica Llatina també, per la varietat de llocs, però la Ruta de la Seda implica més dificultats, conserva l'alenada mítica i el component aventurer.
Més que l'Àfrica, que l'ha visitada de sud a nord en transport públic?
És diferent. A l'Àfrica vaig descobrir-hi la realitat d'alguns països. Vaig entendre què hi passa i que això no té res a veure amb el que llegim aquí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.