Economia

L'empresariat es plany que el talent gironí marxa a l'estranger

INFRAESTRUCTURES Els directius de les 100 principals companyies de la demarcació esperen que el TAV sigui un incentiu que incrementi les relacions comercials

L'empresariat de les comarques gironines es lamenta que “molta gent jove i molt ben preparada ha de marxar del país per trobar una bona feina perquè aquí no n'hi ha”. Aquestes impressions que recull la quarta edició de l'informe Girona 100, elaborat per la Càtedra Cambra d'Empresa Familiar de la Universitat de Girona i KPMG contrasten amb el fet que les que han fet també les empreses gironines sobre “el problema de la motivació del personal, tant a l'empresa pública com a la privada”, així com les dificultats “de trobar personal que encaixi amb els valors i la filosofia de les empreses”. A més, també plantegen el problema que suposa la manca de formació en idiomes dels treballadors i dels estudiants per internacionalitzar-se. La majoria creuen que “no s'està a l'alçada de les circumstàncies, pensant en què s'ha de vendre a fora i s'han de conèixer els mercats per tal de poder funcionar bé”.

Les conclusions de l'estudi, que es va presentar ahir a la tarda a l'empresariat gironí que es va reunir al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, recull també les queixes generalitzades dels directius gironins per la situació de les infraestructures a Girona, ja que “això dificulta i encareix la logística dels productes”. Es reiteren les queixes pel retard “amb les millores de l'N-II, el problema de les autopistes i els peatges i pel tard que hi ha hagut amb el tren d'alta velocitat”. Tanmateix, tots els empresaris coincideixen que el TAV serà un bon promotor de l'economia gironina, ja que permetrà a les empreses augmentar les relacions comercials amb companyies de la resta de l'Estat, com també mirar cap a Europa, cap a països com ara França.

L'auditoria reflecteix que els representants de les empreses de Girona expressen la seva preocupació perquè la crisi ha provocat la caiguda de les vendes. També hi ha manifestacions en el sentit que “és complicat vendre, però encara és més complicat cobrar”, doncs clients amb els quals no es tenien problemes de cobraments ara en comencen a tenir. “El dilema de les empreses moltes vegades és si vendre amb el risc de no cobrar o perdre vendes”, va assegurar ahir Pilar Marquès, directora de la Càtedra Cambra d'Empresa Familiar de la UdG.

El 2012 va ser, segons les empreses, “un any dur” pel que fa a les vendes i els marges obtinguts. Moltes empreses van buscar nous mercats i productes per a reinventar el negoci. La internacionalització va esdevenir un element clau per a moltes empreses que han vist com s'estancava el mercat estatal i han hagut de sortir a vendre a altres països.

L'exportació tendeix principalment cap a països emergents de Llatinoamèrica, l'Est d'Europa, Rússia i la Xina. També als mercats europeus.
L'emprenedoria es planteja com una de les solucions per afrontar la crisi. Hi ha molta iniciativa emprenedora per la necessitat
Espanya té mala imatge a tot el món i algunes empreses s'han trobat que els clients els exigeixen avals bancaris que no siguin espanyols
La majoria de sectors consoliden les exportacions i s'adverteix una tendència a la innovació en productes <low-cost>, perquè augmenta la demanda
La dimensió de les empreses gironines i catalanes no és suficient per competir en els mercats europeus i internacionals
Facturació

La rendibilitat econòmica baixa al 4%

La rendibilitat econòmica de les empreses més grans de les comarques gironines va baixar del 5% del 2010 al 4% el 2011. Això vol dir, segons va dir Manel Blanco, soci responsable de l'oficina de Girona de KPMG, que per cada cent euros que s'afegeix a l'actiu de Girona 100 SA es generen 1,47 euros menys de benefici net que l'any anterior.

Pel que fa a la rendibilitat financera, també baixa fins a situar-se en el 8% (el 10% el 2010). Això suposa que, segons l'auditoria, per cada cent euros invertits de recursos propis, els accionistes del Girona 100 SA obtenen un benefici net de 8,10 euros.

Treballadors

Les 100 empreses grans venen un 6% més

Les 100 empreses més importants de Girona van vendre un 6% més el 2011, però respecte al 2010 van reduir el seu benefici net un 26%. Per sectors d'activitat, els que van obtenir major facturació l'any 2011 van ser els de la indústria càrnia (2.267 milions d'euros); distribució d'alimentació, begudes i tabac (1.543 milions d'euros), i altres indústries manufactureres (1.392 milions d'euros). Per la seva banda, els sectors que més van incrementar la seva xifra de negoci són el sector primari (41 per cent), indústria càrnia (20 per cent) i fabricació de productes d'alimentació (16 per cent).

Rendibilitat

El període de cobrament se situa en 60 dies

El període mitjà de cobraments se situa en 60 dies, continua així la tendència a la baixa iniciada el 2010 i suposa que, el 2011, les empreses cobraven 0,67 dies abans que l'exercici anterior. El període mitjà de cobrament es manté en l'empresa familiar, mentre que en la no familiar disminueix en 2,5 dies. Pel que fa al període mitjà de pagament, al 2011 era de 71 dies, és a dir, deu dies abans de mitjana que el 2010. L'endeutament es redueix des del 1,35 de 2010 fins al 1,23 del 2011. La construcció és el sector més endeutat, ja que el passiu corrent més el no corrent és 2,86 vegades superior als fons propis.

Cobraments

Les empreses més grans han reduït empleats

Girona 100 SA ha reduït la plantilla un 5% (1.173 treballadors). Aquesta caiguda es reflecteix tant en les empreses familiars (-3%) com en les no familiars (-21%), tot i que el nombre mitjà d'empleats és major en les familiars: 229 treballadors enfront dels 121 de les no familiars. Únicament tres sectors han augmentat la seva plantilla: indústria càrnia (210 empleats), altres comerços (74 empleats) i el sector primari (10 treballadors). Els que més han disminuït la plantilla són el sector de la construcció (375 treballadors menys), altres serveis (327), venda i reparació de vehicles de motor (305) i distribució (283 treballadors).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.