Economia

Recorden que cal denunciar ja els abusos hipotecaris

El Col·legi d'Advocats, el defensor de la ciutadania, representants municipals i la PAH alerten que el 17 de juny s'acaba el termini que tenen els afectats per presentar recursos als processos iniciats

Les persones afectades per clàusules abusives en els seus contractes hipotecaris tenen temps només fins al 17 de juny per denunciar el seu cas als jutjats. Així va ser alertat i remarcat ahir en una acció davant del Col·legi d'Advocats de Girona per representants de la comissió de drets humans d'aquest ens; el defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente; representants municipals de diversos ajuntaments gironins i representants de fins a vuit plataformes d'afectats per hipoteques (PAH) de les comarques gironines que van desplegar una pancarta que deia :“Clàusules abusives. Data límit: 17 de juny”.

Tots ells van voler donar ahir el toc d'alerta i recordar a les persones que ja tenen el procediment d'execució hipotecari iniciat, però que no han estat desnonades; és a dir, que tinguin pendent subhasta o desnonament, o llançament d'habitatge, que poden presentar un recurs contra les clàusules abusives del seu contracte hipotecari, tal com va reconèixer la sentència del TSJ de la Unió Europea el mes de març passat i que el govern del PP de l'Estat s'ha vist obligat a acatar. Per fer-ho, el govern espanyol va publicar el 15 de maig passat al BOE l'anunci segons el qual el plaç extraordinari per presentar el recurs finalitzava el 17 de juny, cosa que fa témer que molts ciutadans no s'assabentin dels seus drets, segons va recordar el president de la comissió de drets humans del Col·legi d'Advocats, Martí Batllori. Les persones afectades, en cas de no disposar d'advocat assignat, poden reclamar-ne un d'ofici per dur a terme aquest recurs, apuntava la portaveu de la PAH, Marta Afuera, que va insistir que “tothom que no hagi estat desnonat exerceixi el seu dret”.

També el defensor de la ciutadania, Ramon Llorente, va explicar que en presentar el recurs, el jutge l'ha d'examinar i pot decretar suspensió o nul·litat del procés hipotecari per clàusules abusives. “L'ideal és que el mateix jutjat hagués dit als mateixos afectats que tenien aquesta possibilitat”, deia Llorente, que, com la resta de portaveus, va criticar que la comunicació s'hagués fet pel BOE en lloc d'haver estat un “emplaçament massiu a la ciutadania”, segons Martí Batllori.

LA FRASE

Ens preocupa que aquest termini gens habitual només s'hagi dit des del BOE
Martí Batllori
president de la comissió de drets humans del col·legi d'advocats de girona

LES FRASES

Ens preocupa que aquest termini gens habitual només s'hagi dit des del BOE
Martí Batllori
president de la comissió de drets humans del col·legi d'advocats de girona
L'ideal és que el mateix jutjat hagués dit als mateixos afectats que tenien aquesta possibilitat
Ramon Llorente
defensor de la ciutadania de girona
Les diferents PAH estan obertes a informar sobre aquest recurs. Hi ha molta mala fe del PP
Marta Afuera
portaveu de la pah Girona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.