Economia

La Cambra xifra en 4.000 milions el deute de l'Estat amb Catalunya per incomplir l'Estatut

L'últim estudi de l 'entitat presentada l'any passat fixava el dèficit en prop de 2.700 milions

Miquel Valls assegura que la inversió feta per la Generalitat es troba en “mínims històric” i la pressupostada per Madrid a Catalunya s'ha reduït un 50% des de l'any passat

L'incompliment de la disposició addicional tercera de l'Estatut, que obliga a l'Estat a invertir en infraestructures en set anys a Catalunya en relació amb el seu pes en el PIB (18,9%) es manté en el temps. Mentre que l'última xifra d'incompliment que es va anunciar el 2012 en relació amb el període 2007-2011 era de 2.658 milions ara, després de disposar del grau d'execució de les inversions del Ministeri de Foment, i amb l'estimació del 2012 i el 2013, el dèficit acumulat s'enfila fins els 3.974 milions, el 2% del PIB català, segons ha explicat Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona en el transcurs de la presentació de l'anàlisi de conjuntura econòmica per aquest any i per al 2014.

Valls ha explicat que la inversió feta per la Generalitat està en “mínims històrics” -un -73,1% entre gener i abril-, i la pressupostada per l'Estat a Catalunya s'ha reduït un 50% en 2012-2013, mentre que la reducció en el conjunt de les comunitats és d'un 36%.

A més, ha lamentat que la pròrroga pressupostària incideix negativament sobre la despesa de la Generalitat, que ha caigut un 13% fins a l'abril, mentre que l'Estat ha augmentat la despesa un 10,7%: “Demanem a l'Estat que no demani més esforç a les comunitats del que ell està disposat a fer”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.