Economia

Els EUA i la UE posen data per a l'acord comercial

L'anunci té lloc enmig d'una polèmica entre Durão Barroso i França

El president de la Comissió acusa París de mantenir posicions culturals “reaccionàries”

El president nord-americà, Barack Obama, i els líders europeus, amb Durão Barroso, president de la Comissió Europea; Herman van Rompuy, del Consell, i David Cameron, primer ministre britànic i amfitrió de la cimera del G-8 que té lloc a Irlanda del Nord des d'ahir, van anunciar que el mes vinent començaran a Washington les converses per posar en marxa “el més gran tractat de comerç bilateral de la història”. Les negociacions seran “difícils”, van admetre Barroso i Van Rompuy, però confien a completar-les en dos anys.

Cameron va assegurar que l'acord suposaria un moviment de capitals de 100.000 milions de lliures (117.700 milions d'euros) per la Unió Europea, 80.000 milions de lliures (94.100 milions d'euros) pels Estats Units i 85.000 milions (100.000 milions d'euros) més per la resta del món. L'anunci oficial, però, va quedar enterbolit per les notícies que sorgien des de París, en el sentit que França intentaria mantenir al marge de l'acord la seva potent indústria audiovisual, per protegir-la davant del que és vist com una invasió cultural que lidera la maquinària de Hollywood. Per afegir-hi tensió, en un entrevista amb The New York Times, José Manuel Durão Barroso va assegurar que posicions com la francesa són “inacceptables” i que París mantenia posicions “culturalment en extrem reaccionàries”. Les paraules van causar no poca agror a París.

En arribar a Irlanda del Nord, François Hollande, president francès, va assegurar que no “volia creure” el que publicava el rotatiu. Jean-Christophe Cambadélis, secretari nacional del Partit Socialista francès, va assegurar que les paraules de Barroso eren “desconcertants i intolerables”. A la cimera, tant els Estats Units com la Gran Bretanya i Alemanya hi arriben decidits a fer possible l'obertura de les negociacions entre els Estats Units i la Unió. França, en tot cas, buscaria una pròrroga per protegir el sector cinematogràfic i audiovisual.

El problema dels paradisos fiscals

Un dels temes que David Cameron, amfitrió de la cimera, ha posat damunt de la taula dels líders del G-8 és el dels paradisos fiscals. Cameron abandera una ofensiva global contra els territoris on les grans corporacions troben refugi per evitar, al màxim però legalment, el pagament d'impostos. El problema, però, és que uns i altres, també el Regne Unit, amb llocs com Gibraltar o algunes de les illes del Canal, tenen les seves zones fosques, amb regulacions molt permissives. Aparentment, dues són les qüestions claus que s'han abordat en les converses d'ahir i en les hores que encara queden de reunió avui. La primera, saber si els registres dels beneficiaris dels comptes a l'estranger es farien públics i si l'acord del G-8 per a l'intercanvi d'informació tributària estaria obert a les nacions pobres.

Fonts de Downing Street asseguraven ahir que les esperances d'aconseguir un acord raonable sobre la qüestió són molt millors que no pas fa sis mesos, quan el tresor britànic va començar a treballar en l'agenda que presentaria a la reunió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.