Economia

L'FMI dicta sentència

Els ‘homes de negre' recepten a Espanya una nova reforma laboral que flexibilitzi més el mercat i torni a abaratir l'acomiadament

Reclamen un pacte entre empresaris i treballadors per abaixar els sous

L'Estat espanyol ha abaratit els acomiadaments, ha apujat l'IVA i ha abaixat els salaris, i tot això no ha servit per millorar l'economia ni frenar l'atur. Així ho va admetre ahir el Fons Monetari Internacional (FMI) després d'una estada a Madrid, on ha conegut de primera mà l'evolució dels principals indicadors espanyols i, sobretot, l'estat del seu mercat laboral, però, lluny de reclamar un canvi de rumb, l'organisme assegura que el que s'ha de fer és aprofundir en les mesures ja iniciades. És a dir, abaratir una vegada més l'acomiadament, tornar a apujar l'IVA i “moderar” encara més els sous.

Per justificar-ho, l'FMI sosté que, fins ara i a diferència d'altres països europeus, “l'Estat espanyol s'ha centrat molt en la reducció de l'ocupació, mentre que els salaris continuen sent els mateixos que el 2007”. És per això, dictamina, que l'economia no remunta, ja que “no hi ha res que millori més la demanda interna que una persona amb feina”. “A Espanya no hi ha demanda interna perquè no hi ha ocupació”, va assegurar ahir el cap de la missió de l'FMI per a l'Estat espanyol, James Daniel, que va presentar a Madrid les conclusions preliminars d'aquesta missió.

La “força” del nou marc

Els homes de negre admeten que la reforma laboral del PP que va entrar en vigor el febrer de l'any passat ha suposat avenços, però consideren que són insuficients per apagar el foc de l'atur, que registra taxes “inacceptablement altes”. Pronostiquen, doncs, que la recuperació dependrà de la “força” amb què s'apliqui una nova reforma que incideixi en els canvis ja iniciats, els que han fet disparat els acomiadaments individuals i col·lectius, i han comportat una rebaixa generalitzada de les condicions laborals, com recentment advertia l'Organització Internacional del Treball. Tot i advocar per una “simplificació” de la negociació col·lectiva que, per exemple, agiliti els tràmits perquè una empresa es despengi del seu conveni col·lectiu –amb la normativa actual ja és possible amb tres trimestres consecutius de menys vendes–, el Fons sí que vol l'ajuda dels sindicats quan proposen un gran pacte entre empresaris i treballadors per reduir els sous. Així, els empresaris s'haurien de comprometre a generar “increments significatius dels llocs de treball” a canvi que els empleats acceptin una “significativa moderació salarial”. Segons aquesta argumentació, si s'aconsegueix generar ocupació i que la inflació baixi, la rebaixa salarial no penalitzarà la capacitat adquisitiva de les llars.

Les receptes dictades ahir afecten en la seva majoria el mercat laboral: l'FMI no cita el contracte únic, però sí que aposta per reduir el nombre de contractes i posar fi a la “perniciosa bretxa” entre les indemnitzacions que reben els treballadors fixos i les dels temporals. L'organisme dirigit per Christine Lagarde també vol que els jutges tinguin menys poder a l'hora d'interpretar si una empresa té arguments o no per fer un acomiadament objectiu, incentius per a la contractació de joves i treballadors no qualificats i una rebaixa de les cotitzacions a la Seguretat Social, una demanda històrica de les patronals. Aquesta última mesura que ajudaria a reactivar el mercat de treball té, però, una contrapartida: una puja d'impostos. Continuar el “procés de consolidació fiscal”, en diuen els homes de negre, tot i que matisen que caldria augmentar les bases fiscals i no tant els tipus. Malgrat tot, deixen clar que, sigui com sigui, la base impositiva de l'IVA ha d'augmentar a mitjà termini. Segons les conclusions de l'FMI, la recaptació d'ingressos a l'Estat espanyol està molt per sota de la d'altres països europeus, i l'organisme insisteix que cal millorar a llarg termini les rendes procedents dels impostos indirectes. 

Que el Banc d'Espanya supervisi de prop el sector financer –l'FMI evita pronunciar-se sobre si ho ha fet prou bé fins ara– és un altre consell de la missió diplomàtica, a més de demanar que el poc crèdit que es dóna es “redirigeixi” a les empreses que puguin generar ocupació.

El govern estatal va replicar ràpidament el Fons Monetari per boca de la secretària d'estat d'Ocupació, Engracia Hidalgo, que va dir que l'executiu respecta les opinions de l'organisme, “però la reforma laboral és equilibrada, d'envergadura i està feta”. Hores abans, el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, deia que les conclusions eren “un senyal molt clar” que és necessari “aprofundir” en les reformes. Ahir també van aparèixer les primeres crítiques a la medecina dels homes de negre. Per la UGT, una nova reforma laboral comportaria més retallades de drets, una altra devaluació salarial i destrucció d'ocupació.

LES FRASES

L'Estat espanyol s'ha centrat en la reducció de l'ocupació i els salaris continuen sent els mateixos que el 2007
James Daniel
cap missió fmi per espanya
Respectem les opinions de l'FMI, però la reforma laboral és equilibrada, d'envergadura i ja està feta
Engracia Hidalgo
secretària d'estat D'ocupació
Una nova reforma laboral comportaria més retallades dels drets dels treballadors, una altra devaluació salarial i més atur
Toni Ferrer
secretari D'acció sindical ugt

La Fed retirarà els estímuls a partir de finals d'any

La Reserva Federal dels Estats Units, la Fed, va decidir ahir mantenir en 85.000 milions de dòlars (uns 63.909 milions d'euros) el volum mensual del seu programa de compra d'actius per donar suport a una recuperació “més forta” de l'economia i garantir que la taxa d'inflació es mantingui sota control, però ja hi ha calendari per a una retirada progressiva. Segons va explicar ahir el president de la Fed, Ben Bernanke, si, tal com suggereixen les previsions, l'economia nord-americana millora, es podria iniciar la “moderació” del volum de compra de bons “a finals d'any” per concloure de manera progressiva “a mitjan 2014”.

Ho va dir Bernanke en roda de premsa després de la reunió del comitè obert de la Reserva Federal, que va ratificar el seu compromís de mantenir els tipus d'interès entre el 0 i el 0,25% fins que la taxa d'atur no baixi del
6,5%.

De moment, l'organisme acaba de millorar els seus pronòstics i, contra la taxa de desocupació que preveia fa uns mesos pel 2014, que era d'entre el 6,7 i el 7%, ara la situa entre el 6,5 i el 6,8%. En canvi, va retallar la seva previsió de creixement de l'economia nord-americana per aquest exercici fins a un rang d'entre un 2,3 i un 2,6%. El mes de març passat la forquilla per al PIB dels Estats Units anava des del 2,3 fins al 2,8%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.