Economia

turisme

L'alcalde troba incongruents els empresaris de Lloret

Codina afirma que seria perdre el temps haver de parlar amb la mesa empresarial de turisme i mantenir els gremis a Lloret Turisme

El sector, en canvi, veu compatible els dos organismes

L'Ajuntament no vol que el sector turístic continuï formant part de l'ens municipal Lloret Turisme, després que hagin constituït una mesa empresarial sense la presència de l'administració local.

L'alcalde, Romà Codina, va qualificar ahir “d'incongruència” que es mantingui la presència dels empresaris a la direcció operativa de Lloret Turisme si existeix la mesa. “Hi veig duplicitat; no hem de perdre el temps”, va dir l'alcalde, que va explicar: “Si m'he de reunir amb el sector turístic on em reuneixo? A Lloret Turisme o a la mesa?” L'alcalde va justificar la possible exclusió del sector a Lloret Turisme perquè “hem de tenir un únic interlocutor vàlid: no poden seguir a Lloret Turisme i ara amb la mesa”, va sentenciar.

D'aquesta manera, Codina va avalar la postura de Jordi Orobitg, tinent d'alcalde de Turisme i Comerç, que abans-d'ahir va “lamentar” que la nova iniciativa no s'hagués desenvolupat sota el paraigües de la iniciativa municipal. Els responsables polítics locals no entenen perquè els empresaris poden ser presents amb veu i vot en un organisme municipal i incidir sobre el pressupost públic i, en canvi, exclouen l'administració local del nou ens privat.

Codina, com ja va avançar Orobitg, va explicar que estan estudiant crear un nou ens únic que serveixi de punt de trobada entre el sector públic i el privat.

Volen continuar-hi

Els empresaris no donen crèdit a l'amenaça de poder-los fer fora de Lloret Turisme i no entenen perquè n'haurien de marxar.

Ángel Díaz, coordinador general de la Mesa Empresarial del Turisme, va assegurar que els objectius dels dos ens “són diferents; no són equivalents”. Per Díaz, la mesa “és la unió d'un grup d'empresaris que volem treballar per Lloret”, mentre que Lloret Turisme és un organisme que treballa “per la promoció” turística.

Climent Guitart, president del nou think tank empresarial, va recordar a l'Ajuntament que Lloret Turisme “va ser iniciativa nostra”, i va ironitzar: “Si ens n'expulsen no hi quedarà ningú.” Segons Guitar, en l'ens municipal “l'Ajuntament és qui hi aporta la iniciativa i el sector privat ajuda i aconsella”, mentre que la mesa “és una eina de reflexió entre empresaris”. És per això que els dos organismes són compatibles, segons Guitart, que va sentenciar: “L'important és anar fent camí.”

La relació entre el sector turístic i l'administració local s'ha anat tensant els darrers mesos. El gremi d'hostaleria va ser molt crític amb les noves ordenances de civisme i via pública i fins i tot ha presentat una demanda en contra als tribunals. En la presentació de la mesa, dijous, es van sentir veus en contra la política turística de l'Ajuntament, tot i els esforços de la direcció i la coordinació per mantenir-hi els ponts de diàleg.

Condemnats a entendre's

La Mesa Empresarial de Turisme de Lloret de Mar es va presentar dijous com a think tank –espai de debat– sobre el sector amb l'objectiu, sobretot, de captar inversions i millorar la imatge de la ciutat. La creació de la mesa, formada per tots els gremis i actors empresarials del turisme, té una crítica implícita: Lloret de Mar té mala imatge. Una crítica que en la presentació es va fer explícita i es va divergir obertament de la política turística de l'Ajuntament. El govern local, per la seva bada, ha “lamentat” la creació de la mesa fora de l'organisme municipal Lloret Turisme i ha amenaçat els empresaris d'expulsar-los de l'ens. El turisme és el motor econòmic de Lloret de Mar i pel bé del sector i de la ciutat, empresaris i Ajuntament estan condemnats a entendre's.

j. gonzalo

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.