Economia

TURISME

Inici de temporada turística un 15% inferior al 2012

El sector està dividit; uns auguren una temporada molt dolenta per culpa del mal temps que s'espera a l'estiu i d'altres pensen que superarà l'any passat i que s'allargarà bé fins al setembre

La temporada turística d'estiu comença ara per ara molt fluixa i una part del sector augura que si les males previsions meteorològiques que s'esperen aquest estiu es confirmen, “serà una temporada dolenta”. En aquests moments, i segons dades facilitades per la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, presidida per Antoni Escudero, hi ha entre un 10 i un 15% menys de reserves que en la mateixa època de l'any anterior “i aquest descens preocupa l'empresari turístic”. Això no vol dir, però, que la temporada no es pugui recuperar, perquè si bé aquests darrers anys les reserves ja s'esperaven a fer setmanes abans d'iniciar les vacances, ara ja es reserva “d'una setmana per l'altra”.

El director del patronat de turisme Costa Brava Pirineu de Girona, Ramon Ramos, coincideix que aquest juny és un mes dolent, però, en canvi, creu que la temporada s'allargarà i el setembre serà un mes bo. Manté, però, que el turista –sobretot el català i estatal– reserva cada vegada més tard, fa estades més curtes i que el nivell de despesa és “menor”. Per Ramos, encara que aquest any sigui un estiu fresc, el turista internacional que té reservada l'estada vindrà igual.

En aquest mateix sentit es pronuncia Antoni Escudero, que assegura que “les grans cadenes hoteleres tenen en aquests moments menys reserves que els altres anys” i que el turista català i l'estatal van a última hora.

Com cada any, el principal turista és l'estranger: francès, anglès, holandès i alemany –que es comença a recuperar i torna a venir a les comarques gironines–, sense oblidar el mercat del Benelux i aquest any també hi haurà rus –se'n preveu un creixement d'entre un 30 i un 40% respecte del'any passat–, entre d'altres. Pel que fa al turista estatal, el de Madrid és el mercat més important “tot i que està molt tocat”.

Turisme rural

L'Associació de Turisme Rural Girona assegura que les reserves per aquesta temporada estiuenca “es mantenen més baixes que ara fa un any”. Això és perquè el principal mercat del turisme rural és de caràcter intern i la crisi afecta directament “la reducció de reserves”. “Els establiments que mantenen bons nivells d'ocupació ho aconsegueixen gràcies a les reserves de públic estranger, especialment de França i el Benelux”, assegura el president de l'associació, Ramon Corominas.

Apartaments turístics

Els apartaments turístics també tenen un inici de temporada més fluix que els darrers anys. El president de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA), Marc Piferrer, va explicar que fins a la primera quinzena de juliol, les reserves són més baixes que els darrers dos anys. Malgrat això, Piferrer té esperances que “la situació canviï” per les reserves de darrera hora dels catalans i de la resta de l'Estat. El turisme dels apartaments turístics és variat i de diferents nacionalitats segons la zona de l'apartament. Des de la darrera setmana de juliol fins al 15 d'agost, l'ocupació serà total.

Càmpings

Són els que han notat més la frenada de turistes a conseqüència del mal temps d'aquest inici de temporada. Els mercats principals dels càmpings gironins són l'holandès, el francès i el belga, entre d'altres. El president de l'associació, Josep M. Pla, espera que el turisme es recuperi durant el mes de juliol.

Estades gratuïtes en càmpings per a famílies a l'atur

Vuit càmpings de les comarques gironines ofereixen una estada gratuïta d'un cap de setmana en un bungalou a les famílies que portin com a mínim un any a l'atur i que tingui entre els seus fills un menor de 14 anys. La campanya, anomenada El bungalou feliç, es va iniciar l'any passat a Granada “amb molt d'èxit” i ara és promoguda a tot l'Estat espanyol per la Federació Espanyola d'Empresaris del Càmping (FECC).

Els càmpings gironins que participen en la campanya valoren positivament aquesta acció, ja que suposa una ajuda perquè les famílies “que estan passant per una situació econòmica complicada puguin oblidar-se dels problemes durant un cap de setmana” i gaudir en família de totes les activitats lúdiques i esportives que ofereixen els establiments de càmping en ple contacte amb la natura.

Els càmpings gironins que formen part de la campanya són Bassegoda Park (Albanyà), Bella Terra (Blanes), Cala Llevadó (Tossa de Mar), Castell Mar (Castelló d'Empúries), Castell Montgrí (L'Estartit), El Delfín Verde (Torroella de Montgrí), Les Medes (L'Estartit) i Salatà (Roses).

La campanya El bungalou feliç finalitza el dia 29 de setembre –la inscripció s'ha fet els mesos de maig i juny– i “els càmpings de la demarcació de Girona que hi participen suposen el deu per cent dels càmpings que s'han afegit a la iniciativa a tot l'Estat espanyol”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.