Economia

turisme

Denuncien que sobreocupen les habitacions als hotels de Lloret

CCOO reclama que es reactivin les inspeccions per posar fre a aquestes males pràctiques

L'Ajuntament afirma que no és la norma, sinó que pot ser algun cas aïllat

El sindicat CCOO va encendre la polèmica ahir contra el sector hoteler de Lloret de Mar (Selva) i va acusar els empresaris de sobreocupar habitacions (afegint-hi més llits del compte) i omplir-se de becaris, als quals es paga un sou irrisori, per obtenir beneficis al preu que sigui. Segons l'Agència Catalana de Notícies (ACN), el sindicat sosté que s'estan destruint llocs de treball fixos al sector i que hi ha hotels, als quals CCOO ha dut davant la Inspecció de Treball, que acomiaden cambreres de planta i subcontracten empreses externes de neteja perquè facin la seva feina. El sindicat reclama a la Generalitat que reactivi les inspeccions per posar fre a aquestes males pràctiques i assegura que seguir amb aquest model turístic és “insostenible”.

El sindicat aporta xifres per demostrar que, tot i que el nombre de pernoctacions cada vegada s'enfila més, no hi ha una alça significativa de contractes. Per exemplificar-ho, el sindicat s'ha referit a les xifres del maig (les últimes que es coneixen), en què hotels, càmpings i cases rurals de Girona van tenir més d'un milió de pernoctacions (un 15,52% més que el mateix període del 2012). Per contra, l'ocupació només es va enfilar un 4,95% d'un any a l'altre.” “La reforma laboral ha propiciat que els empresaris treguin beneficis a costa de la salut dels treballadors”, va denunciar el secretari general de CCOO a la demarcació, Bartomeu Compte.

A Lloret de Mar, on es concentra una gran part del parc hoteler de la demarcació, el sindicat assegura que les males pràctiques són constants i que, tot i que l'hàbit de sobreocupar les habitacions s'havia aconseguit eradicar, ara es torna a aplicar. A més, el secretari general de la Federació de Comerç, Hostaleria i Turisme (Fecoht) del sindicat a la demarcació, Josep Maria Montalbán, també va posar l'accent en el fet que, mentre que per una banda es destrueixen contractes fixos discontinus, per l'altra “s'omplen els hotels de becaris, que no tenen contracte i que cobren un salari ridícul”. Segons Montalbán, els hotelers aprofiten els convenis per destinar aquest personal a tasques com ara les de recepció. “Abans venien a hotels de luxe, però ara se'n fa un ús abusiu; se'ls porta a hotels de diferents categories i se'ls explota”, va dir el president del comitè d'empresa del grup Don Juan de Lloret, Eladio Alguacil. Pel que fa a la subcontractació d'empreses de neteja, Alguacil va dir: “Estem parlant de gent que no està preparada per fer aquestes feines i a qui es paga un salari del conveni de neteja i no del de l'hostaleria.”

L'alcalde de Lloret, Romà Codina, considera que la gran majoria dels hotelers treballen correctament i que els casos en què l'Ajuntament detecta que no és així es posen en coneixement de la direcció general de Treball (DGT), que és qui té les competències de la llei de turisme que regula aquests temes. El consistori recorda que des del 2011 s'ha intensificat la relació entre Ajuntament i DGT per coordinar els temes d'ordenació turística i que una gran part del sector ha fet una important aposta per actualitzar la seva oferta turística. També el tinent d'alcalde de Turisme, Jordi Orobitg, va insistir que des del consistori s'és “molt bel·ligerant” en aquestes males pràctiques. Segons Orobitg, si hi ha algun cas és “d'una minoria del sector” i aquesta no és la norma. “Els hotelers de Lloret intenten fer les coses tan bé com és possible”, va defensar Orobitg.

LA FRASE

Et pots trobar que en una habitació de tres places, hi arriben a dormir entre cinc i sis persones
Bartomeu Compte
SECRETARI GENERAL DE CCOO A LES COMARQUES GIRONINES
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.