Economia

Les famílies retallen més en consum per poder estalviar

La taxa d'estalvi de les llars puja 1,6 punts en el primer trimestre en comparació amb el mateix període de l'any passat i se situa en l'1,2% de la renda disponible

La disminució dels ingressos fa caure la despesa

La dita catalana conservadora “Qui guarda, sempre té” s'ha estès per tot l'Estat espanyol. Segons dades de l'Instituto Nacional de Estadística (INE), durant el primer trimestre les famílies van reduir encara més el consum, que va disminuir un 2,1%, per facilitar un xic l'estalvi de la llar. I ho van aconseguir perquè entre gener i març la taxa d'estalvi de les llars va pujar un 1,2%, 1,6 punts més que en el mateix període de l'any passat. Tot i això, l'estalvi es troba en el nivell més baix des de l'esclat de la crisi, ja que en el primer trimestre del 2012 no es va registrar estalvi. Ans al contrari, les famílies van gastar per primer cop més del que ingressaven, és a dir, van recórrer als estalvis.

El repunt que ha experimentat l'estalvi de les famílies ha estat bàsicament conseqüència d'una reducció de la despesa en el consum, provocada alhora per una caiguda del 0,5% de la seva renda disponible –ingressos–, que es va situar en 163.443 milions, una xifra inferior en 849 milions a la del primer trimestre del 2012.

Saldos negatius

L'estalvi generat per les llars en el primer trimestres d'enguany va arribar als 1.877 milions, 2.611 milions més que el que es va aconseguir en el mateix període del 2012, quan les famílies van recórrer als estalvis. D'altra banda, les administracions públiques van registrar 5.477 milions en números vermells pel que fa a l'estalvi durant el primer trimestre d'aquest any, tot i tenir en compte que la despesa en consum final es va reduir un 4,9%. La bona notícia és que l'estalvi negatiu d'aquest període va ser més baix, concretament en 1.006 milions, que la xifra registrada en el mateix període de l'any passat.

Segons l'INE, la necessitat de finançament dels organismes públics es va situar, en aquests tres primers mesos del 2013, en 12.458 milions, sobretot pel descens d'un 7,8% de la seva renda disponible –en taxa interanual–, un total de 38.398 milions menys d'ingressos. Ja se sap: “Qui no guarda quan té, no menja quan vol.”

La necessitat de finançament, en fase minvant

L'escassa o nul·la capacitat d'estalvi dels sectors institucionals espanyols va abocar l'economia espanyola a necessitar finançament durant el primer trimestre d'aquest any. Tanmateix, la quantitat demanada es va reduir dels 13.319 milions del primer trimestre del 2012 als 1.095 del primer trimestre d'aquest any. La millora del saldo d'intercanvis exteriors de béns i serveis de 8.548 milions, gràcies a l'augment del 4,9% de les exportacions i a la caiguda del 5,8% de les importacions, va ser la causa de la disminució de la xifra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.