Economia

El consum es redueix un 10% des de l'esclat de la crisi

La despesa mitjana per persona a Catalunya disminueix dels 13.152 euros anuals als 11.871 en l'últim quinquenni

La xifra cau fins al 12% a les llars de l'Estat i els productes més afectats són els vehicles i la roba

La despesa o consum mitjà anual de cada català ha tingut una forta davallada des del 2008, any en què va registrar el seu valor més alt, 13.152 euros. A partir de llavors, la xifra s'ha anat devaluant fins a situar-se en els 11.871 euros de l'any passat, un 9,7% menys que cinc anys enrere. Segons les dades que va fer públiques ahir l'INE, la despesa mitjana per llar de l'Estat espanyol el 2012 va ser de 28.152 euros, un 3,4% menys que l'any anterior. La reducció, però, adquireix proporcions gegantines si es tenen en compte les xifres des del 2007, any en què la crisi era encara entre bastidors i la despesa se situava en els 32.000 euros anuals per llar. Des de llavors, les famílies han retallat la seva despesa un 12%.

Pel que fa a les llars catalanes, la xifra més alta de despesa es va registrar el 2008, amb 34.510 euros, mentre a l'Estat espanyol ja havia començat a reduir-se. L'última xifra aportada per l'INE ha estat la corresponent al 2011, any en què la despesa de les llars catalanes ja havia caigut fins als 31.728 euros per llar, un 8% menys des de màxims.

Respecte a les dades estatals del 2012, totes les partides van disminuir, excepte l'ensenyament, que va augmentar un 7,4%, i la salut, que pràcticament es va mantenir, amb un 0,3%. El vestit i el calçat van reduir-se un 10,2%, i l'oci, els espectacles i la cultura van baixar un 9,8%. Les famílies, però, també van haver de fer front a despeses derivades de l'augment de tarifes, com va ser el cas del servei de transport, que va suposar un increment de la despesa del 3,7%, i de l'apartat d'electricitat, gas i altres combustibles, que va augmentar un 3,7%.

Entre les retallades generals que han afectat tots els grups de productes a conseqüència de l'ajust que han aplicat les famílies en destaca un que lidera les reduccions: la compra de vehicles, que va tenir una variació del 20,6% l'any passat en relació amb el 2011, tot i l'efectivitat dels pla PIVE, i que acumula una reducció del 61,9% des del 2006. En contraposició, l'electricitat, el gas i altres combustibles acumulen des del 2006 fins a un 50% d'increment de les despeses a què han hagut de fer front les famílies, seguides dels lloguers, amb un 46,9%, i altres serveis relacionats amb l'habitatge, que se situen en el 32,2%.

Amb feina o sense

D'altra banda, en les xifres de l'INE s'observa un allunyament de la mitjana de la despesa anual per llar en el cas de les famílies en què el principal sustentador és a l'atur. En aquestes llars, la xifra se situa en els 19.152 euros, lluny de la mitjana, mentre que tenir feina suposa per a la família disposar, com a mitjana, de 32.005 euros anuals. Aquesta va reduir la despesa anual un 4%, mentre que l'anterior ho va fer un 2,8%. Els jubilats o pensionistes situen la seva despesa mitjana anual en els 25.817 euros. Pels tres tipus de llars, l'habitatge representa com a mínim un terç de la despesa, seguit a molta distància per l'alimentació.

LES XIFRES

183
euros
menys van gastar les famílies l'any passat en la compra de vehicles i en menjars i begudes fora de casa.
43
euros
més van haver de pagar les llars per l'electricitat, el gas i altres combustibles, i 26 euros més pel transport.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.