Economia

L'FMI proposa rebaixar els sous un 10% per afavorir la contractació

El Fons Monetari Internacional presenta l'informe anual sobre l'economia espanyola

Aquestes mesures haurien d'anar acompanyades d'un reducció de les contribucions de empreses a la SS i un augment de l'IVA

L'FMI ha dit aquest divendres que seria beneficiós per a Espanya un pacte social en què els empresaris es comprometin a augmentar la contractació a canvi de retallades salarials de fins al 10% en els propers dos anys. Aquestes mesures haurien d'anar acompanyades d'una reducció de les contribucions de les empreses a la seguretat social i d'un augment de l'IVA dos anys després de les retallades salarials, segons l'informe anual sobre l'economia espanyola publicat avui pel Fons Monetari Internacional (FMI).

Malgrat que el Fons celebra la reforma del mercat laboral del 2012, “que sembla estar donant fruit poc a poc”, també demana “ millorar encara més la dinàmica del mercat de treball per reduir prou la desocupació”, que calcula que es mantindrà per sobre del 25% fins al 2018.

L'FMI ha indicat que, tot i que la reforma laboral de 2012 ha tingut efectes positius, com la caiguda de salaris en el sector públic i grans empreses, hi ha “altres components que han estat menys reeixits”. L'informe publicat avui destaca que la dualitat entre els que tenen un treball estable i els que tenen ocupacions temporals ha augmentat, i alhora “la probabilitat de trobar una feina permanent segueix sent molt baixa i la de perdre una feina temporal molt alta”. Per l'FMI, cal “augmentar la flexibilitat interna, reduir la dualitat del mercat laboral i millorar les polítiques laborals actives”, motius pels quals demana l'inici d'un diàleg social entre sindicats i empresaris.

L'informe assenyala que els salaris puguin respondre millor a la situació econòmica amb mes flexibilitat, cosa que podria requerir “una profunda reforma de la negociació col·lectiva”. Aquest diàleg social, que l'FMI veu complicat per les valoracions de Madrid, hauria d'incloure “un compromís dels empresaris a augmentar la contractació a canvi que els sindicats acceptin una reducció de salaris”, a més d'“incentius fiscals en forma de retallades immediates en contribucions a la seguretat social”. Aquesta reducció en les aportacions es veuria compensada per un increment en la recaptació de l'Estat en augmentar la contractació.

El model que estudia el Fons inclou una baixada del salari nominal (no ajustat als preus) del 10%, mesures d '“estímul fiscal temporals” i reducció de les contribucions d'empreses a la Seguretat Social del voltant del 1,7%. Així mateix, proposa un augment del IVA, tot i que s'haurien de donar dos anys de gràcia perquè no repercutís menys als espanyols afectats per la caiguda de salaris.

Tot això, en opinió del Fons, elevaria el PIB un 5% en un període calculat en tres anys, amb una pujada i posterior reducció del dèficit fiscal, i un atur que baixaria entre un 6 i un 7% el 2016. Amb les mesures recomanades, el Fons creu que Espanya veuria un augment de les exportacions, una caiguda més gran de les importacions, mentre que la baixada de salaris permetria una millora de l'ocupació, especialment en el segon i en el tercer any d'aplicació.

A més, l'informe de l'FMI indica que la “situació política aparentment és estable, però la tensió social podria comprometre els esforços de la reforma”. El text recorda que “el context econòmic ha reduït la popularitat dels dos principals partits, el que podria dificultar el suport públic per a noves i complicades reformes”, alhora que assenyala preocupacions per les tensions entre el centre i les regions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.