Economia

EMPRESA

Les cases als arbres de Sant Hilari, plenes al 98% tot l'any

L'empresa s'expandeix ara al País Basc, on preveu inaugurar les primeres cases a la tardor

A Sant Hilari els caps de setmana és ple fins d'aquí a un any i entre setmana encara hi ha alguna casa lliure

El complex turístic Cabanes als Arbres, de Sant Hilari Sacalm, té una mitjana d'ocupació anual del 98%. Això representa que fins d'aquí a un any no hi ha possibilitat d'allotjar-s'hi un cap de setmana, i, tot i que entre setmana les reserves van més al dia, en moltes ocasions tampoc és possible triar. Per això, els responsables de l'establiment han decidit construir un nou complex a Bilbao: “O ampliàvem amb més cabanes a Sant Hilari o buscàvem un altre emplaçament per muntar-hi un espai semblant”, va explicar un dels dos socis del complex, Karin van Veen. Van triar Bilbao perquè, tot i que el 80% dels clients de les Cabanes als Arbres provenen de la demarcació de Barcelona, la resta dels clients són del País Basc i de Madrid. El nou complex estarà situat en un bosc de 35 hectàrees de Zeanuri –a 40 minuts de Bilbao–, serà dirigit per Gotzone Bilbao i la primera cabana ja s'està acabant de construir. De moment, segons Van Veen, se'n faran tres, però, igual que a Sant Hilari, es preveu construir-n'hi deu.

Malgrat que el client majoritari de les Cabanes als Arbres és català, ara comencen a tenir algun estranger “que ha conegut el complex per internet”, però, segons assegura Van Veen, no hi fan gaire promoció perquè no hi tenen disponibilitat.

Els clients potencials de les Cabanes als Arbres són parelles de totes les edats hi van “a passar una nit romàntica i tranquil·la” i perquè en aquest espai, sense aigua ni llum, i, per tant, sense televisió ni ordinadors, i il·luminades amb espelmes, “tens temps per poder-te comunicar amb la teva parella”. Famílies amb fills també s'hi poden allotjar, si volen, però “els nens han de ser més grans de 10 anys”.

Les cases són de fusta –el tronc de l'arbre és l'eix de la cabana i en travessa l'interior– i, encara que no hi ha aigua, ni llum, tenen les mínimes comoditats: un llit de matrimoni, un lavabo biodegradable que es recicla en forma de compostatge i un recipient amb aigua per rentar-se les mans o la cara, entre altres objectes. L'espai interior té 20 metres i totes les cases disposen d'un petit balcó amb vistes úniques al Pirineus o al Montseny. L'organització dóna l'opció d'esmorzar i, si es vol, també de sopar a la mateixa cabana. L'organització deixa el menjar penjat en un cistell que els ocupants de les cases han de fer pujar quan tenen gana. A una distància raonable de les cases hi ha una masia amb tots els serveis complementaris.

LES XIFRES

80
per cent dels clients
són de la demarcació de Barcelona. La resta provenen sobretot del País Basc i Madrid.
8
metres
és l'altura de les cases, però sembla molt més gran gràcies a la seva situació estratègica.

Les cases penjades ja tenen permisos

L'Ajuntament de Sant Hilari va regularitzar al juliol aquest complex turístic que fins ara havia operat amb permisos provisionals. És una iniciativa pionera i la tramitació dels permisos era complexa.

Obren al País Basc gràcies al micromecenatge

El complex que s'està construint a Zeanuri s'ha pogut fer realitat gràcies al micromecenatge. Una setantena de petits inversors han decidit participar en el projecte que s'inaugurà aquesta tardor, segons Karin van Veen. La inversió de les Cabanes als Arbres del País Basc és de 350.000 euros. El fet d'optar pel micromecenatge permet als impulsors del projecte no haver de buscar un soci inversor ni haver de recórrer a altres vies de finançament.

Nou circuit pel bosc per fer descalç a La Selva de l'Aventura

Els promotors de les Cabanes als Arbres són també els propietaris de La Selva de l'Aventura, un espai amb circuits lúdics dalt dels arbres per a totes les edats. Inclou més de 60 activitats, entre les quals destaquen escales i xarxes de cordes, ponts penjants, camins aeris i tirolines. Aquest any s'ha inaugurat un circuit pel bosc que s'ha de fer descalç per gaudir dels sentits, ja que es passa per espais de sorra, fusta, fang i aigua.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.