Economia

El govern espanyol augura un PIB positiu per a la segona meitat de l'any

Economia creu que s'hi podrien registrar creixements de fins a un 0,2%

En el tram abril-juny l'economia va caure un 0,1% i ja suma nou trimestres seguits a la baixa

La travessia del desert de l'economia espanyola podria estar-se acostant al final. Així ho va assegurar ahir el secretari d'estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, que, en la roda de premsa posterior a la presentació de la comptabilitat trimestral, va augurar que en el tercer i quart trimestres d'enguany el PIB creixerà entre un 0% i un 0,2%.

Latorre va insistir que el cicle recessiu ha arribat al seu punt d'inflexió i que s'han posat les bases “per acabar aquest llarg procés”. Tot i aquest petit rebrot de la segona meitat de l'any, el secretari d'estat va puntualitzar que el balanç global del 2013 encara serà negatiu, concretament d'un 1,3%, “tal com indiquen les previsions”, va subratllar. Pel que fa al mercat laboral, Latorre també va destacar que al llarg del segon semestre s'anirà frenant el ritme de destrucció d'ocupació.

Les dades de comptabilitat trimestral fetes públiques ahir per l'INE van confirmar que en el segon trimestre hi va haver una contracció del PIB d'un 0,1%, un percentatge que millora en tres dècimes el del tram gener-març, quan el PIB va caure un 0,4%.

Cinc anys patint

Així, l'economia espanyola ja suma nou trimestres de creixement negatiu, vuit si es prenen en consideració les taxes interanuals. Tanmateix, la sèrie històrica indica que el PIB ha tingut creixement negatiu pràcticament des del 2008, tret d'uns pocs trimestres tímidament positius el 2011.

Desglossant les dades, entre l'abril i el juny es va observar una contribució menys negativa de la demanda interna, que va passar de caure un 4,6% en el primer tram de l'any a un 3,6% en el segon. Dins d'aquest apartat, tant la despesa de les llars com la de les administracions van moderar les caigudes precedents. La demanda externa va continuar aportant força al PIB, tot i que a un ritme inferior, ja que va caure sis dècimes, fins als 2 punts percentuals, per l'increment de les importacions.

El secretari d'estat es va referir a l'actualització de la sèrie del PIB des del 2009, que podria afectar la xifra de dèficit. Latorre va instar a esperar el que digui la Intervenció General de l'Estat abans de fer valoracions en aquest tema.

LA XIFRA

3,6
per cent
cau encara la demanda interna, tot i haver moderat els forts retrocessos dels trimestres precedents.

La gasolina dóna un respir a l'IPC

L'índex de preus al consum (IPC) va pujar a l'agost un 0,3% respecte al juliol i va retallar tres dècimes la seva taxa interanual, fins a l'1,5%. Així ho posava de manifest ahir l'indicador avançat sobre l'evolució dels preus a l'Estat que va difondre l'INE. Aquesta moderació respon, bàsicament, al fet que la pujada dels preus dels carburants d'aquest mes ha estat inferior a la que van experimentar ara fa just dotze mesos, tot i que en els últims dies el preu del cru s'ha disparat per l'escalada de tensió bèl·lica a Síria.

Amb el descens d'agost, l'IPC interanual encadena dos mesos consecutius de descensos i se situa molt a prop del mínim anual de l'1,4% aconseguit a l'abril. El govern espanyol confia que l'IPC es contingui durant aquest exercici, fins al punt de preveure que podria tancar l'any per sota de l'1%, segons el ministre d'Economia, Luis de Guindos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.