Economia

Lloret de Mar voreja el milió de pernoctacions al juliol

Malgrat el mal inici de l'any, les dades de l'estiu milloren les de l'any passat tant pel que fa a arribada de turistes com a nits fetes

Alerten, però, que els preus dels hotels són més baixos

Menys dies de temporada alta i menys diners són les primeres conclusions de la valoració estival del sector turístic de Lloret de Mar. Les xifres d'arribades i pernoctacions, però, apunten a una lleugera millora respecte de les d'altres anys.

El començament del 2013 va ser molt dolent, amb unes de les pitjors xifres de visitants i pernoctacions hoteleres dels últims anys. Tot i això, a partir del mes de maig la situació va anar repuntant fins arribar, al juny i el juliol, a aconseguir una de les millors xifres des del 2007. Lloret de Mar va rebre el mes de juny 140.808 turistes (18.000 més que el mateix mes de l'any anterior), que van fer 647.568 pernoctacions (55.000 més que el 2012). I el mes de juliol també reflecteix una millora respecte a l'any passat: es va arribar a 157.760 turistes (8.000 més) i 943.865 pernoctacions (24.000 més).

Malgrat l'augment de visitants i de nits que passen a la localitat, l'Ajuntament de Lloret de Mar alerta que no es poden agafar només aquestes xifres per fer una valoració de la temporada, perquè n'hi ha d'altres que són més pessimistes. “Es parla d'una temporada molt bona, i no ho qüestiono pel que fa a quantitat de turistes, però en relació a la despesa, va ser millor la passada que aquesta”, va explicar Jordi Orobitg, tinent d'alcalde de turisme. Hi ha, encara, una altra dada negativa; l'estada mitjana del mes de juny va ser la pitjor dels darrers junys: 4'6 nits (per 4'78 de l'any passat), lluny de les 5'34 de mitjana del juny del 2008. El mes de juliol també va anar a la baixa: els turistes van fer una estada mitjana de 5'98 nits (l'any 2012 van ser-ne 6'13).

Com és habitual a l'estiu a Lloret, la diferència entre els visitants estrangers i estatals és gran (no així a l'hivern, en què algun mes els estatals guanyen), però enguany ha estat abismal. Dels 157.760 turistes que va rebre la ciutat el mes de juliol, 141.960 van ser estrangers i només 15.800 de l'Estat. De fet, tal com va remarcar Orobitg, “ha punxat el turisme de proximitat i el francès”. Pel que fa al turisme rus, en què s'han abocat moltes esperances, el consistori considera que la temporada es tancarà amb un “lleuger augment” d'aquests visitants, però les dades definitives quedaran lluny de les expectatives.

Els hotelers de Lloret van destacar l'escurçament de la temporada alta. “La part forta de l'estiu ha estat una mica més curta que l'any passat; en definitiva, i segons hem parlat amb molts propietaris d'establiments, la impressió és que la temporada alta ha durat menys”, va explicar Enric Dotras, president del gremi d'hostaleria de Lloret. Els hotelers també van remarcar –en espera de poder fer un balanç global– que “els preus mitjans d'aquesta temporada respecte l'anterior, també han baixat”.

Millora de la imatge de la ciutat

“El balanç de l'estiu pel que fa a seguretat és bo”, va assegurar Jordi Orobitg, tinent d'alcalde de turisme. En espera de dades definitives, va avançar que les xifres d'actes incívics i delictius “estan per sota de l'any passat”, quan ja es van considerar molt positives i molt allunyades de les de l'estiu del 2011, en què es van produir grans aldarulls. Orobitg atribueix el baix nivell d'incidència a “les ordenances i el gran esforç policial, tant de la policia local com dels Mossos d'Esquadra”. Pel tinent d'alcalde de turisme, “Lloret de Mar ha deixat de ser un referent negatiu quan es parla del turisme de sol i platja”, i hi va afegir: “Hem iniciat un llarg procés per millorar les coses.” Segons el consistori, ja no hi ha les antigues problemàtiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.