Economia

L'entrada d'estrangers ajuda a refer el mercat de l'habitatge

Algunes immobiliàries venen fins a un 30% dels pisos a forans, siguin residents o no

Aquest interès prové tant dels qui busquen segones residències com dels que s'interessen pel negoci dels apartaments turístics

Segons Forcadell, es fan vendes
per sota del preu del cadastre

L'entrada de capital estranger en el mercat de la compravenda d'habitatges sembla que està contribuint de manera decisiva a augmentar el nombre de transaccions. Així ho demostren les dades fetes públiques ahir pel Ministeri de Foment a partir de les operacions formalitzades davant de notari, que també revelen que Catalunya va comptabilitzar 13.093 vendes de pisos en el segon trimestre, un 12,1% més que en el mateix període de l'any passat. D'aquesta manera, el Principat esdevé el segon territori de l'Estat amb un rebrot més fort de l'activitat, superada només per les Canàries, amb un 16,2%.

Les dades corresponents al conjunt de l'Estat espanyol, en què val a dir que l'evolució de la compravenda encara és negativa (un 4,2% menys que el 2012), posen de manifest que els estrangers, tant els residents com els forans, van catalitzar un 17% (13.632 pisos) del total de transaccions fetes d'abril a juny, fet que situa aquesta taxa en el màxim històric des que es publica la sèrie.

Tomás López, director del departament de vendes d'habitatge de Forcadell, confirmava ahir a aquest diari el fort interès a escala internacional d'adquirir pisos a Catalunya. “A més, en els últims mesos, gràcies a la forta baixada en els preus, estem detectant una ampliació del ventall de procedències: ja no es tracta només del ja clàssic interès dels ciutadans russos i xinesos, sinó que també s'hi estan introduint amb força anglesos, alemanys i holandesos”.

Des del grup Ollé Bertran, tot i que reconeixen que el mercat de compravenda és ara com ara bastant feble, també asseguren que en els últims mesos, fins a un 30% d'aquests immobles han anat a parar a mans estrangeres.

López, de Forcadell, a més, apunta que les preferències han anat evolucionant des dels forasters que buscaven una segona residència en llocs de platja o en zones turístiques als que, directament, busquen una bona inversió per habilitar pisos de lloguer turístic aprofitant uns preus que, segons recorda, en alguns casos “estan quedant per sota del valor del cadastre”.

Les claus

La dificultat de saber si s'ha arribat a un topall per sota en el preu

M.M

La relativa recuperació del mercat de compra d'habitatges respon, segons el sector, al fet que els preus han caigut dramàticament en els últims temps. El director del departament de vendes d'habitatges de Forcadel, Tomás López, comenta, que, no obstant això, “caldria una vareta màgica” per saber si s'ha arribat ja al mínim possible.

Expectants

Precisament seria aquest un dels motius de l'absència d'una represa significativa del mercat de l'habitatge. Per López, el client “espera escoltar per part de veus d'experts” que els pisos ja han baixat al màxim, tot i que “assistim a un estancament, amb pisos a Barcelona a 80.000 o 90.000 euros.

Girona, líder

Barcelona és la segona ciutat de l'Estat amb més pisos transaccionats en el segon trimestre d'aquest any. Segons Foment, a la ciutat comtal es van vendre 2.813 habitatges, a força distància, però, de Madrid, on en el mateix període es van formalitzar 5.269 compravendes davant de notari. Percentualment, Girona és la demarcació que registra un increment més fort de tot l'Estat, amb un creixement de les vendes del 36% interanual.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.