Economia

La inversió estrangera creix a Catalunya i cau a Madrid

L'entrada de capital forà augmenta un 42% al Principat en el primer semestre

Els sectors beneficiats són finances, asseguradores i indústria

Enmig del debat propiciat per les autoritats de la capital de l'Estat sobre captació d'empreses, el Ministeri d'Economia va difondre ahir les dades de la inversió estrangera, molt favorables als interessos catalans. La informació continguda en el registre de la secretaria d'estat de Comerç revela que l'entrada de capital forà en el primer semestre va créixer un 42,2% a Catalunya respecte al mateix període de l'any passat, mentre que a la comunitat de Madrid va caure un 27,8%.

Tot i que l'efecte capitalitat encara propicia l'arribada de capital a Madrid, amb la qual cosa aquest territori rep més del doble d'inversió que Catalunya, el Principat està retallant distàncies en els últims anys. Així, la inversió estrangera bruta rebuda per la primera en el primer semestre arriba a 3.539 milions d'euros, un 51,9% del total de l'Estat, contra els 1.666 milions, un 24,4% del total, captats per la segona. En tan sols dos anys, Madrid ha registrat una caiguda espectacular de la seva capacitat d'atracció d'inversions, ja que ha passat dels 11.900 milions en el primer semestre del 2011 als 3.539 milions actuals (tres vegades menys). Catalunya, en el mateix període, ha passat dels 1.407 milions als 1.666 milions.

Pel que fa al seu destí, un 77% de la inversió estrangera es va concentrar en l'activitat financera i d'assegurances i la indústria manufacturera.

L'origen és França i Luxemburg

La debilitat de l'economia no és ara un obstacle per a l'arribada de capital estranger a Catalunya. I els nostres socis comercials habituals són l'origen d'aquest interès inversor. Així, els principals països són França, Luxemburg, els Països Baixos, el Regne Unit i els Estats Units, que en el primer semestre de l'any van concentrar un 60% de la inversió total (4.094 milions d'euros). França va quadruplicar la inversió directa a l'Estat espanyol respecte a fa un any i la de Luxemburg es va doblar, alhora que la dels Països Baixos va baixar un 24,5%, la del Regne Unit es va reduir un 2,9% i la dels Estats Units es va desplomar un 75,8%. La inversió provinent de l'Amèrica Llatina es va triplicar respecte al primer semestre del 2012. La major part de la inversió es va destinar a projectes de nova creació i a ampliacions de capital, segons la secretaria de Comerç.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.