Economia

Clatellada energètica

La reforma elèctrica aprovada pel govern popular no té en compte les recomanacions de la CNE i castiga les energies alternatives i la indústria

Els productors de renovables alerten de l'impacte de la llei en empreses i inversió

El govern popular va aprovar ahir el projecte de llei del sector elèctric amb què pretén equilibrar ingressos i despeses en aquest àmbit, és a dir, resoldre el dèficit de tarifa. Tot i això, no ha fet cas de les recomanacions de la Comisión Nacional de Energía (CNE), segons el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, perquè no s'han considerat adequades. Així, el text aprovat ahir pel Consell de Ministres ha estat essencialment el mateix de l'avantprojecte al qual ja es va donar llum verd el 12 de juliol passat. El següent pas és la tramitació parlamentària.

“La reforma està feta seguint el discurs de les elèctriques i amb argumentacions només econòmiques, fent creure que l'únic problema és el dèficit de tarifa, encara que sigui a costa de la supervivència de les petites empreses de renovables i del desenvolupament del sector”, afirmava ahir a aquest diari Jaume Margarit, director general de l'Associació de Productors d'Energies Renovables (Appa), que admet que el sector està “espantat”.

El sindicat UGT també va assegurar que la nova normativa suposarà “un augment de preus en el rebut de la llum, menys inversió, menys qualitat i seguretat del servei i menys ocupació”. Pel sindicat, la reforma ha quedat reduïda “a una sèrie de mesures conjunturals, amb l'únic objectiu de frenar el creixement del dèficit de tarifa”. Soria va fer saber que aquest dèficit, que supera en termes acumulats els 26.000 milions, serà aquest any “molt probablement d'entre 2.500 i 3.000 milions”, i va afegir que “l'objectiu” és que el 2013 sigui “l'últim any” de desajust i que el 2014 sigui zero. Una afirmació calcada a la que va fer el 2012.

Dues tasses

La reforma inclou mesures molt protestades des del sector de les renovables, com la que fixa un impost a l'autoconsum, peatge al qual també s'ha mostrat contrari la CNE perquè considera que desincentivarà l'eficiència energètica. Tot i això, Soria va defensar que els usuaris amb sistemes d'autoconsum que estiguin connectats a la xarxa per abastir-se quan no tinguin producció pròpia han de pagar el peatge, ja que accedeixen a les instal·lacions del sector elèctric com la resta de consumidors, i si no fos així “tots els estaríem pagant” l'accés.

L'Appa, entre altres representants de les renovables, manifesta la seva contrarietat en aquest sentit, “ja que el rebut de la llum està dividit en dues parts, la dels costos fixos de fer arribar l'energia fins a casa teva i la variable, que respon al consum que fas. Aquells que tinguin autoconsum hauran de pagar doblats els costos fixos”.

La reforma també inclou la substitució del sistema de primes per un altre basat en la retribució en funció de la inversió estimada que es va fer a cada planta. El ministre d'Indústria va anunciar que l'estudi sobre els estàndards de costos estarà a punt “la primera quinzena de novembre”, s'aplicarà a partir del gener del 2014 i serà retroactiu. Aquest punt, segons Margarit, “obligarà molts a plegar”.

El govern català, que comparteix el neguit del sector, continuarà el diàleg que manté amb el ministeri per tal que la reforma “sigui més profitosa per a la nostra indústria”, ja que amb la nova llei “està condemnada a tenir un llast energètic important”, van afirmar fonts de la conselleria d'Empresa. La pressió, a partir d'ara, es trasllada al Congrés.

LA XIFRA

2.500
milions
pel cap baix assolirà el dèficit de tarifa el 2013, malgrat que l'any passat el ministre Soria el preveia zero.

Lluny del 20% europeu pel 2020

La directiva 28 del Parlament Europeu i del Consell Europeu, del 23 d'abril del 2009, és clara pel que fa al desenvolupament de les energies renovables: “Assolir una quota del 20% d'energia procedent de fonts renovables en el consum total d'energia de la UE el 2020”, especificant que aquesta quota entra dins dels “objectius obligatoris nacionals”. L'Estat espanyol tenia el 2005, primer any de l'estadística sobre la qüestió, una quota d'energia procedent de fonts renovables del 8,7%. L'any passat, aquesta quota ja era del 16%, tot i que, com indica Jaume Margarit, director general de l'Appa, “aquesta xifra és enganyosa, ja que la crisi ha fet baixar molt el consum elèctric pel tancament d'empreses, fet que ha provocat un increment enganyós del percentatge de renovables”. En aquest sentit, hi ha estudis actualitzats del sector que indiquen que un cop el país superi la crisi, el consum elèctric tornarà a pujar i la quota de renovables baixarà fins a un 14%, percentatge allunyat de la directiva europea.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.