Economia

Felip Puig assegura que la crisi econòmica ha acabat i que “ja és passat”

El conseller d'Empresa i Ocupació indica que l'estratègia industrial del govern passa pel sector privat i no per la política de subvencions

Puig mostra un “optimisme relatiu” sobre les possibilitats de futur de la indústria catalana, que ha atribuït a “la solidesa” d'àmbits com la logística i el turisme

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha assegurat aquest dilluns que “toca pensar ja que la crisi s'ha acabat i que ja és passat”, i que la missió de la Generalitat ara és plantejar una estratègia industrial en la qual el protagonisme serà del sector privat davant la fi de la política de subvencions.

Puig s'ha mostrat convençut que l'estabilització de l'entorn econòmic permet ja avançar el final de la crisi, durant la presentació de les principals actuacions previstes en l'Estratègia Industrial per a Catalunya, que el govern català vol posar en marxa en el període 2013-2016. En conferència de premsa, el conseller ha subratllat que “toca pensar que la crisi ja s'ha acabat i que és passat” i que “cal reordenar l'escenari econòmic en el qual ens trobem” després de la “tempesta perfecta”, recorrent a “nou mètodes”.

En aquest nou escenari, ha advertit que s'han acabat les polítiques de subvencions des de les administracions públiques i que és el sector privat el que té la responsabilitat d'invertir els recursos necessaris per recuperar el teixit econòmic i empresarial.

El paper de la Generalitat ha de ser, segons ha destacat, el “d'impulsar”, “acompanyar” i “facilitar” l'activitat de les empreses. “Són les empreses les que lideren aquest impuls i el govern el que ha de fer és ajudar-les i donar-los suport”, ha remarcat.

De fet, el pla industrial per a Catalunya, que haurà de guiar els pròxims anys de la política de la Generalitat, no va acompanyat de cap memòria econòmica ni previsió inicial de recursos a invertir. Puig ha insistit així que a Europa “s'han acabat les polítiques de subvencions” del passat i ha admès, a més, que en aquests moments “seria incongruent” presentar una memòria econòmica per materialitzar el pla, atès que, entre d'altres raons, la Generalitat no té aprovats els pressupostos per al 2014.

De tota manera, el conseller ha avançat que el govern preveu destinar el 2014 uns “recursos modestos” a la implantació d'aquesta estratègia industrial, sobre la base d'uns comptes per a l'any vinent que “s'estabilitzaran i no cauran més”. A més, compta que el 2014 es podran “alliberar” alguns recursos compromesos en els dos últims anys a l'amortització de deute contret els últims anys, en referència, no citada, a la política de l'anterior govern tripartit.

L'Estratègia Industrial per a Catalunya preveu l'actuació en set àmbits estratègics, com són l'alimentació, l'energia i els recursos, els sistemes industrials, les indústries relacionades amb el disseny, la mobilitat sostenible, la indústria de la salut i el turisme.

De moment, la Generalitat ja ha iniciat els treballs de dos dels programes (el de mobilitat sostenible i l'agroalimentari) i preveu avançar en aquest pròxim trimestre en el disseny de la resta. En paral·lel, el departament d'Empresa i Ocupació llançarà quatre programes instrumentals que pretenen generar les millors condicions de l'entorn de cada de sector: un basat en els clústers, un altre en la innovació empresarial, un altre en la reactivació industrial i un quart en la internacionalització.

Puig ha mostrat un “optimisme relatiu” sobre les possibilitats de futur de la indústria catalana, que ha atribuït a “la solidesa” d'àmbits com la logística i el turisme i a la important base industrial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.