Economia

TURISME

El sector turístic gironí vol més suport de l'administració

Afirmen que els establiments han facturat un 10% menys en relació amb els altres anys

Demanen que s'autoritzi més oferta d'oci “de qualitat”, sobretot a les poblacions de la costa

El sector turístic gironí, reunit ahir en ple a Masarac durant la celebració del desè aniversari del Dia Mundial del Turisme, va reclamar més suport de les administracions per poder arribar a generar un cent per cent d'ocupació i superar una temporada que, segons afirmava el president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero, no és tan bona com l'han dibuixat les estadístiques d'ocupació difoses fa pocs dies per les administracions. Davant desenes d'assistents, entre els quals hi havia el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, Antoni Escudero va defensar que aquest mes d'agost, per exemple, els establiments turístics han facturat un 10% menys que altres anys, a causa del descens del consum i que, si abans la temporada començava entre finals de març i principis d'abril, i s'allargava fins a finals d'octubre, ara queda limitada als tres mesos de juny, juliol i agost. El president dels hostalers gironins va criticar que les administracions “distorsionaven” la realitat amb les dades. Així mateix, Escudero va lamentar la imatge “tercermundista” d'aquest estiu passat, quan hi va haver llargues cues a l'AP-7 en el seu tram final i va explicar que des de la federació s'havia enviat una carta a Foment per demanar que no es repeteixi la situació i que es prenguin mesures. Va carregar contra Abertis per no haver sabut gestionar la situació. Escudero també va criticar les dificultats burocràtiques que té el sector a l'estiu, quan els “funcionaris dels ajuntaments fan vacances” i, finalment, va demanar que les administracions apostin perquè la demarcació tingui un “projecte turístic atractiu”. Segons Escudero, l'oci és encara el model que genera més atracció i que, per tant, s'hauria de donar més oferta, per exemple, a les guinguetes de les platges perquè es poguessin convertir a les nits en bars musicals.

El conseller d'Empresa i Ocupació va seguir les peticions del president dels hostalers i, en la seva intervenció, va insistir que “el turisme en general avança francament bé”, però que hi ha “un repte molt important, que és el seu equilibri.” Així, Puig va afirmar que el turisme “aguanta molt bé a la costa i a Barcelona”, però que a l'interior s'han de fer “esforços perquè hi ha mancances”. Així, va dir, ara s'ha “de veure de quina manera els pròxims mesos i els pròxims anys som capaços de desplegar noves estratègies que ens equilibrin el turisme interior, i el de costa, el del litoral i el de Barcelona”. Aquest “repte”, va dir Puig, es treballarà conjuntament. “El turisme que vostès representen i viuen està canviant; el turisme no és només una activitat econòmica, també forma part del nostre projecte de país”, va afegir.

LA FRASE

No volem diners, sinó el suport de les administracions perquè l'ocupació sigui del 100%
Antoni Escudero
president de la federació d'hostaleria

Representació institucional i del sector

Un any més, representants de tots els sectors del turisme i administracions de la demarcació van assistir a la celebració del Dia Mundial del Turisme al castell de Biart, a Masarac.

El conseller insisteix que l'interès industrial per Catalunya va a l'alça

El conseller d'Empresa i Ocupació va afirmar que l'interès industrial per Catalunya en aquests moments va a l'alça i que “continua sent un país molt atractiu per a la inversió estrangera”. Puig va negar que hi hagi hagut “cap situació que hagi comportat la pèrdua d'empreses de Catalunya”. Segons el conseller Felip Puig, és la regió de l'Europa continental que atrau més inversors i que “genera més atractiu i confiança”.

Tastets de productes típics fets pels col·lectius gastronòmics

Els col·lectius gastronòmics que ahir van presentar la seva cuina van ser Girona Bons Fogons, la Cuina de l'Empordanet, el Grup Selva Gastronòmica, la Cuina Volcànica, l'Associació d'Hostaleria del Ripollès, l'Associació de Bars i Restaurants de la Cerdanya i la Cuina del Vent. Tots aquests col·lectius gastronòmics van oferir tastets de la seva cuina als assistents. Així com la pastisseria Arpa de Badalona, que va fer el pastís d'aniversari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.