Economia

Mas-Colell: “Els PGE no incorporen cap gest que afavoreixi el diàleg entre la Generalitat i l'Estat”

El conseller d'Economia creu els pressupostos haurien estat els mateixos encara que Catalunya no estès immersa en un procés sobiranista

Afirma que els comptes “reflecteixen un menysteniment cap a les autonomies en general”

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha afirmat aquest divendres en declaracions a Catalunya Ràdio que els pressupostos que va avançar la setmana passada el govern espanyol “reflecteixen un menysteniment cap a les autonomies en general”, però ha negat que la falta d'inversions directes per a Catalunya sigui una “una represàlia” pel procés sobiranista engegat: “Si haguéssim sigut bons minyons –en referència al procés sobiranista– els pressupostos de l'Estat haurien estat els mateixos”. Tot i això, també ha deixat clar que els comptes de Montoro “no incorporen cap gest que afavoreixi el diàleg entre la Generalitat i l'Estat”.

Mas-Colell ha reconegut que els pressupostos de l'Estat “tenen molt pocs marges”, però ha expressat el seu malestar que en aquests petits marges el govern espanyol hi hagi inclòs “cap gest”. Ho ha exemplificat amb la inversió prevista per a l'arribada de l'alta velocitat a l'aeroport de Barajas i que en canvi no hi hagi cap partida prevista per al tren convencional a l'aeroport del Prat.

“Què hagués costat uns quants milions pel Prat i per a Barajas?”, s'ha preguntat el conseller, que creu que “es posa en evidència” que l'aeroport madrileny és la “prioritat”, i en canvi, si el Prat té problemes “és llei de vida”. Així mateix, ha denunciat la “partida inexistents” per a la Nacional II.

El conseller ha anat més enllà i ha dit que no és que els catalans se sentin “insatisfets” pel tractament econòmic sinó que se senten “agredits en els aspectes més centrals de la nostra personalitat”. En quest sentit, s'ha referit a la Llei Wert, que ha qualificat de “lesió profunda i estructural” i ha deixat clar que no té res a veure amb l'economia. “No hi ha cap exigència econòmica que imposi la direcció d'aquesta llei”, ha subratllat.

D'altra banda, Mas-Colell ha quantificat en “uns pocs centenars” els milions d'euros que espera recaptar pels impostos medioambientals i la recuperació “parcial” de l'impost de successions. Sobre aquesta taxa, el conseller ha deixat clar que no serà exactament el que ja hi havia”, tot i que no ha entrat en detalls, i que l'executiu espera recaptar prop de 200 milions d'euros.

Mas-Colell també s'ha referit a la tresoreria de la Generalitat i ha descartat que d'entrada hi hagi d'haver-hi tensions. “No sembla que hagi de ser així”, ha comentat el conseller d'Economia, tot i que ha volgut ser “prudent”. “Hi ha incerteses però vist avui i projectant el que avui sabem no espero un agreujament de la situació, que és millor que la de fa mesos, fins a finals d'any”, ha afegit.

Sobre la possibilitat que Catalunya sortís de la Unió Europea en cas d'independència, Mas-Colell ha assegurat que no és un debat prioritari, sinó que ho és la consulta. “No crec que sigui útil explorar totes les branques de decisió que puguem tenir en el futur. Tot passa per la consulta”, ha afirmat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.