Economia

Decepció de la Generalitat amb Olli Rehn per la manca de reconeixement

El comissari europeu “no és conscient de com s'ha repartit l'esforç de reducció del dèficit”

Mas li va recordar que Catalunya ha retallat més del que li tocava

Ser la campiona de les retallades a l'Estat espanyol no haurà servit perquè la Generalitat obtingui el reconeixement de la Comissió Europea. Segons ha pogut saber aquest diari, Artur Mas i Andreu Mas-Colell van sortir sorpresos i decebuts de la reunió que van tenir amb Olli Rehn dilluns passat a Brussel·les. Sorpresos, perquè el comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris “va demostrar no ser del tot conscient de com s'ha repartit l'esforç de reducció del dèficit públic a l'Estat, no saber que Catalunya ha hagut de fer una contenció de la despesa molt superior al que proporcionalment li pertoca”, segons fonts coneixedores de la trobada. I decebuts, per la negativa del finlandès de fer cap tipus de reconeixement públic que l'administració catalana ha fet els deures.

El president i el conseller d'Economia van haver de recordar a Rehn que “la retallada del dèficit l'han fet bàsicament les autonomies i els ajuntaments, no l'Estat”. Però Rehn “va tenir una reacció de desconeixement”, s'indigna una de les fonts consultades. Mas hauria mostrat el seu malestar després de la reunió perquè “tots els copets a l'esquena se'ls endú Rajoy”. Els eurodiputats catalans, però, s'han fet un fart d'enviar-li preguntes parlamentàries i d'interpel·lar-lo a l'Eurocambra per denunciar com n'és de desproporcionat el repartiment de l'objectiu de dèficit a l'Estat.

Esperances vanes

Una altra font admet que “Mas i Mas-Colell esperaven més de Rehn, potser massa”. I és que quan falta mig any per les eleccions europees és molt difícil que el comissari europeu, que aspira a liderar els liberals europeus en els comicis i a aconseguir alguna de les cadires de la cúpula de la UE que s'alliberaran en els propers mesos, prengui partit a favor de Catalunya i “faci un toc d'atenció públic” a Espanya. El mateix Mas-Colell va enviar-li una carta al gener demanant-li que obligui Rajoy a repartir l'esforç d'ajustament “de manera més justa, proporcionada i legalment sòlida”, en lloc d'escanyar la Generalitat “alimentant una acritud i conflictivitat innecessàries”.

“Podem gastar millor, però no menys”

Rehn va dinar durant dues hores amb la delegació catalana, que li va advertir que la Generalitat ja no pot retallar més. “Hem arribat al límit: podem gastar millor, però no menys”, va avisar Mas, abans de la reunió al Berlaymont, la seu de la Comissió Europea. “Ajustar la despesa un 20% quan ets responsable de l'educació, la sanitat, la seguretat, l'habitatge, la justícia o el transport públic és una xifra que impressiona”, va recordar el president. Precisament el Parlament Europeu ha fet costat a Mas-Colell aprovant al gener passat un informe que recomana a Rajoy que “l'esforç d'ajustament es reparteixi de manera justa entre les diferents administracions, tenint en compte els serveis que ofereixen als ciutadans”. I al juny del 2011, el llavors portaveu de Rehn, Amadeu Altafaj, ara número dos del seu gabinet, va reconèixer públicament que Catalunya ja ha fet una “retallada de proporcions inèdites” i un “esforç diferent” del de la resta d'autonomies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.