Economia

“No passaran”

solidaritat

Centenars de persones passen la nit al bloc de Salt per evitar el desallotjament

La PAH habilita l'edifici annex per poder encabir tothom

Centenars de persones omplen el bloc de Salt i el seu annex

“Aquest edifici marcarà un abans i un després. Representa un punt d'inflexió. Fins ara no s'ha donat cap altre cas en què es vulgui desallotjar un bloc de la Sareb, i s'ha d'aturar.” Això és el que explicava ahir al vespre una noia acabada de baixar d'un autobús provinent de Badalona amb més membres de la PAH d'aquesta població i d'altres del Barcelonès Nord. No era l'únic autobús. Menys d'una hora abans, cap a les sis de la tarda, n'havia arribat un altre de Sabadell. En un parell d'hores, els voltants de l'edifici “alliberat” per la PAH Girona, el número 91 del carrer Doctor Castany, s'havia omplert de desenes i desenes de persones. Provenien de les diverses PAH catalanes, però també hi havia veïns arribats de diverses poblacions gironines que anaven a mostrar el seu suport a les tretze famílies i al projecte de l'Obra Social de la PAH. La majoria passarien la nit al “segon” bloc de Salt ocupat, ja que, per encabir tothom, la PAH havia “obert” també l'edifici annex, al número 93 del mateix carrer.

Eren centenars de persones, unes set-centes, que van arribar al vespre per afrontar avui l'ordre de desallotjament i “participar en les accions de denúncia, resistència i desobediència”, tal com assenyalava ahir un comunicat de Gent de Gramenet fent públic el seu suport.

L'ambient festiu, de força i d'il·lusió del vespre al bloc de Salt contrastava amb tota la tensió acumulada els darrers dies per la PAH Girona. De fet, ahir mateix a la tarda, una concentració davant de l'ajuntament de Salt i un escrache davant de la casa del seu alcalde, Jaume Torramadé, posava en relleu la crítica situació: l'ordre de desallotjament continua vigent i la PAH acusava les administracions de no haver fet prou per aturar-la. “No passaran” o “si això no s'arregla, guerra, guerra, guerra”, eren alguns dels eslògans cridats davant de l'ajuntament per la cinquantena de persones que s'hi van concentrar. La PAH-Girona es mostrava indignada perquè el consistori saltenc havia anul·lat la reunió de la taula de coordinació local pel dret a l'habitatge convocada inicialment per ahir a la tarda. Hores abans, l'Ajuntament de Salt va fer públic un comunicat en què anunciava que convidaria l'Agència d'Habitatge de Catalunya a formar part de la Taula d'Habitatge de Salt a partir de la propera reunió que es convoqués. En la mateixa nota, el consistori recordava que els seus Serveis Socials i l'Agència Catalana de l'Habitatge ja havien col·laborat per solucionar el desallotjament de les famílies del bloc de Salt, però la PAH Girona insisteix que no hi ha hagut fins ara voluntat política a Salt.

Pendents del recurs

La portaveu de la PAH, Marta Afuera, també confirmava que, fins ahir, no hi havia hagut resposta de l'Audiència de Girona al recurs d'última hora presentat per la PAH per aturar el desallotjament. Un recurs presentat després que el jutjat d'instrucció ja havia desestimat tots els recursos presentats fins llavors, ja fos de la mateix PAH, dels sindicats o de la mateixa Generalitat.

L'ordre de desallotjament continuava vigent i present en tot moment ahir a la nit, mentre hi havia les actuacions musicals solidàries dels grups Gossos i Lágrimas de Sangre, i d'Amparo Sánchez –cantant d'Amparanoia– i Feliu Ventura.

Aquest no és un desnonament més

LES FRASES

El bloc de Salt és la punta de llança d'un moment molt concret
D'aquí no ens movem. És un moment històric i el bloc és un símbol que lluitarem fins al final
La gent ha respost. És magnífic el caliu de la ciutadania, d'entitats...
Marta Afuera
Portaveu de la pah-Girona

La Sareb anul·la la reunió

La Sociedad de Gestión de Activos Procedentes de la Reestructuración Bancaria (Sareb) va comunicar ahir que anul·lava la reunió que hi havia prevista per demà, dijous, amb els ajuntaments de Girona i Salt, així com amb la Diputació. Els dos municipis van emetre ahir un comunicat conjunt en què “lamenten” la decisió presa per la Sareb.

Els ajuntaments de Girona i Salt consideren que és “un menyspreu cap als electes locals” que havien sol·licitat la reunió amb una proposta clara de saber quants pisos buits té la Sareb a tots dos municipis. L'objectiu que havien acordat Girona i Salt era sol·licitar a l'organisme que gestiona els pisos procedents dels bancs que els cedís els habitatges que fos possible per poder-los destinar a lloguer social. Les dues ciutats lamenten la decisió, especialment pel “context difícil d'accés a l'habitatge”. També ha creat malestar que la reunió s'hagi anul·lat encara no 48 hores abans de la trobada prevista.

D.V.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.