Economia

activitat econòmica

Sant Narcís de Girona perd el 50% del comerç en cinc anys

L'Ajuntament engega un projecte per promoure la creació de nous establiments a través d'ajuts econòmics per a l'obertura

Els propietaris dels locals han d'acceptar rebaixar el preu del lloguer

El barri de Sant Narcís de Girona ha perdut en cinc anys –és a dir, des que van començar les obres del TAV– la meitat dels comerços, segons la secretària de l'Associació de Comerciants i Petits Empresaris de Sant Narcís-Sector Dominiques, Esther Arnau. Segons l'inventari comercial i de serveis fet per l'Ajuntament de Girona, actualment al barri hi ha 175 locals buits, quantitat que representa el 29,66% del parc de locals comercials (590 en total).

Sant Narcís és el barri de la ciutat amb un percentatge més alt de locals buits, després de Santa Eugènia, que en té 252 pendents d'ocupar d'un total de 641, el 39,31%.

‘Aixequem persianes'

Per reactivar l'activitat econòmica a la ciutat, l'Ajuntament ha endegat la campanya Aixequem persianes, amb la col·laboració del Col·legi d'API i el Col·legi d'Administradors de Finques de Girona, a més de les associacions de comerciants del barri de Sant Narcís. Es tracta d'un programa d'incentius per a noves obertures, ja sigui un trasllat dins del mateix barri o una nova activitat. No es descarta, però, que se'n puguin beneficiar persones que necessitin l'ajut per poder continuar amb l'activitat que ja estan desenvolupant. Tots els condicionants estan subjectes a modificació o interpretació segons cada cas, va explicar ahir la regidora d'Ocupació i Empresa de l'Ajuntament de Girona, Marta Madrenas.

Entre els beneficis que obtindrien els emprenedors, hi ha suport tècnic a l'activitat –elaboració de plans de negoci, promoció i publicitat...–, i ajuts econòmics directes. Aquests ajuts econòmics serien per a la posada en marxa del negoci –en aquest cas, seria un ajut a retornar–, o per assumir el cost de la llicència d'obertura, el de l'impost de construccions i obres, i la taxa d'escombraries. Està pensat per a projectes cooperativistes, o de persones físiques i jurídiques que tinguin projectes d'emprenedoria. El programa, que segons la regidora és susceptible de ser modificat per adaptar-lo a les necessitats que es vagin detectant, preveu també el cas d'“experiències singulars que contribueixin a dinamitzar zones emblemàtiques de la ciutat o a incentivar sectors en risc”.

De moment, l'àrea d'aplicació del programa són els carrers entre l'avinguda Sant Narcís i Bisbe Sivilla, i entre Santander i Josep Maria Gironella i l'antiga plaça Europa. El projecte pretén “millorar la cohesió social” i esmorteir l'impacte de la crisi en aquests barris. La regidora va dir que si el programa s'inicia a Sant Narcís és per l'impacte que ha rebut el barri a causa de les obres del TAV.

Tot i que el programa comença al barri de Sant Narcís, la intenció del consistori és estendre la iniciativa a altres barris de la ciutat pròximament. L'àmbit següent serà, amb tota probabilitat, Santa Eugènia, tot i que encara no hi ha una data fixada per començar. La dotació econòmica que l'Ajuntament hi preveu destinar per acabar aquest any voreja els 20.000 euros. Madrenas explica, però, que la partida s'ampliarà amb vista a l'any vinent.

LA XIFRA

20.000
euros
és la dotació econòmica de què es disposarà des d'ara fins a final d'any per al programa. L'any vinent s'ampliarà.

Les condicions dels locals

Els emprenedors es podran acollir a les ajudes si lloguen un dels locals que participen en la campanya. Per participar-hi, els propietaris hauran d'acceptar una sèrie de condicions, com ara el preu del lloguer, que quedarà per sota dels preus de mercat i que des del col·legi d'API s'ha qualificat de “lloguer social”. Serà de 4 o 5 euros el metre quadrat, depenent de la superfície del local (es considera que els preus de mercat voregen actualment els 8 o 10 euros per metre quadrat). El propietari haurà d'assumir també el pagament de l'IBI. A canvi, rebrà una publicitat extra del local que vol arrendar i un ajut per assumir la prima d'una assegurança de lloguer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.