Economia

Electricitat barata, gràcies a la compra col·lectiva

Holaluz.com guanya la subhasta promoguda per l'Organització de Consumidors, que havia creat un grup de gairebé mig milió de participants

Alguns reduiran un 12% la factura de la llum

L'Estat espanyol és un dels països europeus on el preu de l'energia elèctrica és més car. En concret, el tercer més car. Aquesta situació, teòricament, l'ha de resoldre la liberalització del mercat, però de moment això no és realment així. No obstant això, una comercialitzadora creada per dos gironins i un barceloní ha començat a remar a favor dels consumidors en el marc d'una iniciativa de compra col·lectiva promoguda per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

Els gairebé mig milió de participants en la iniciativa de l'OCU Vull pagar menys llum obtindran un estalvi mitjà de 49 euros anuals en el preu de l'energia elèctrica que consumeixen gràcies a l'oferta d'Holaluz.com, que ha guanyat la subhasta. Aquest estalvi mitjà l'han aconseguit per al 85% dels participants –la majoria, al mercat lliure i molt per sobre de la tarifa d'últim recurs (TUR), és a dir, la tarifa refugi fixada pel govern espanyol–, alguns dels quals veuran que la seva factura baixa fins a un 12%.

L'empresa ha fet pública una comparativa amb el tant per cent d'estalvi obtingut gràcies a Holaluz.com respecte a les grans comercialitzadores per a clients en el mercat lliure. Així doncs, és del 12% amb Iberdrola Generación SAU, del 10% amb E.ON Energía SL, del 4% amb Endesa i del 5% amb Gas Natural Servicios SDG SA. No han pogut fer una oferta dual (gas i electricitat), tot i que els ho demanaven un 37,5% dels inscrits, perquè no es van presentar ofertes d'altres companyies.

A partir del pròxim 4 de novembre, la comercialitzadora farà la tramesa de comunicacions personalitzades per facilitar el canvi de companyia a tots els participants. Holaluz.com, creada i dirigida per Carlota Pi, Ferran Nogué i Oriol Vila, és una empresa comercialitzadora que opera bàsicament en línia i que té el 80% de la seva clientela en els sectors de les petites i mitjanes empreses i del comerç. La resta correspon a les llars.

Iniciatives per liberalitzar més el mercat

La iniciativa Vull pagar menys llum és la primera d'un seguit de propostes que l'OCU vol portar a terme per aconseguir una vertadera liberalització del mercat energètic. Entre altres coses, pretén fer arribar a la secretaria d'estat per a l'Energia la necessitat que hi hagi una competència real en el sector; a més, demanarà a la Comissió de Mercats i de la Competència estatal que doni suport a les peticions de liberalització real del sector i també contactarà amb els partits al Congrés.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.