Economia

Amb l'aixeta ben tancada

El crèdit a empreses es redueix un 11% en els últims dotze mesos

El procés dificulta la represa, però els grups financers veuen necessari el desendeutament

Les famílies han disminuït el seu deute un 5%
en l'últim any

Aquest “moment fantàstic per a Espanya” perquè “arriben diners de totes bandes”, com va dir recentment Emilio Botín, no s'ha estès encara a empreses i famílies. Les dades del Banc d'Espanya fetes públiques ahir corroboren que el volum de préstecs atorgats per la banca a empreses i famílies continua reduint-se. Així, amb dades del setembre passat i en relació amb els últims dotze mesos, el nombre total de crèdit a societats no financeres ha caigut un 11%, una reducció que en el cas de les llars se situa en el 5,1% (vegeu quadre adjunt). Uns nivells no vistos, en tots dos casos, des de principi de l'any 2007, just abans de l'esclat de l'actual crisi financera.

Una disminució dels préstecs que té una doble lectura. Per una banda, dificulta la represa econòmica perquè estimula negativament el dinamisme de l'activitat, encara que per l'altra augmenta la solvència de la demanda potencial, en disminuir el seu endeutament total. “Els nostres clients han començat a estalviar i cau la cartera creditícia perquè s'estan desendeutant”, va dir fa un parell de setmanes Joan Maria Nin, conseller delegat de Caixa Bank, en la presentació dels resultats del tercer trimestre del grup financer. Un parer similar defensat en els últims mesos pels responsables del Banc Sabadell, que consideren que és obligat aquest procés de desendeutament per augmentar la solvència de la demanda després d'anys d'alegria creditícia i, en tot cas, abans de reobrir l'aixeta del crèdit a empreses i famílies.

“El problema més greu és en les pimes, que, amb la reducció de l'oferta financera per la concentració bancària, tenen problemes de refinançament”, va afegir Nin en la mencionada presentació davant la premsa.

També va pronunciar-se sobre la reducció del crèdit el conseller delegat del BBVA Ángel Cano. Un parell de setmanes enrere i en la presentació dels resultats de l'entitat, Cano va pronosticar que el procés de desendeutament serà lent i que, per tant, el crèdit no començarà a recuperar-se fins al segon semestre de l'any que ve. “En el conjunt del 2014, però, el volum seguirà disminuint”, va dir. D'acord amb les previsions de l'executiu del BBVA, les empreses del sector exportador ja podran sentir una millora a principis de l'any que ve, encara que aquesta no arribarà a les famílies fins ben entrat el 2014.

Consolidació fiscal

A aquest fet va referir-se ahir el banc anglès Barclay's, que en un informe va assenyalar la consolidació dels comptes públics de l'Estat com el principal factor que dificulta una recuperació més ràpida de l'economia espanyola. Un endreçament dels comptes de l'Estat al qual s'afegeixen, segons la mateixa anàlisi, les restriccions creditícies dels bancs i el procés de desendeutament del sector privat, que continuen llastant la demanda interna. En definitiva, el banc anglès sosté que la reducció del deute tant per part del sector públic com del privat –companyies i famílies– continuarà en els pròxims mesos.

A més, Barclay's no preveu taxes positives en la demanda interna en els pròxims tres trimestres. “Espanya ha deixat enrere una molt llarga recessió, però evidentment la crisi no ha conclòs”, indica l'informe del grup financer.

Finalment, l'agència de qualificació creditícia Standard & Poor's també va assenyalar ahir “unes condicions del crèdit que continuen sent complicades” com un dels factors que dificulten la recuperació del sector immobiliari en el mercat espanyol.

Les limitacions del crèdit, la consolidació fiscal i la reducció del deute privat llastaran la demanda interna
Informe de Barclay's
El crèdit no començarà a recuperar-se fins al segon semestre de l'any que ve
Ángel Cano
Conseller delegat BBVA
Els nostres clients han començat a estalviar i cau el crèdit perquè s'estan desendeutant
Joan Maria Nin
Conseller delegat caixa bank

Cau la confiança dels consumidors

La confiança dels consumidors va registrar al mes d'octubre un descens en relació amb el setembre, trencant així cinc mesos consecutius de millora. Segons el CIS, la confiança del consumidor es va situar a l'octubre en els 65,3 punts, gairebé cinc punts menys que la xifra registrada al setembre. No obstant això, es manté encara molt per sota dels cent punt que marquen el límit entre una percepció favorable i optimista i una de negativa i pessimista. Segons va explicar ahir el CIS en un comunicat, el descens de la dada d'octubre es deu a una pitjor opinió dels ciutadans sobre l'evolució general de l'economia, el mercat de treball i de les llars que l'expressada un mes abans. Entre les dades destaca que el 42,6% dels enquestats asseguren que arriben molt justos a final de mes i el 24,7%, que necessiten endeutar-se i gastar-se els estalvis per fer-ho.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.